Annons

”Är skolan en Dux-soffa eller IKEA-soffa?”

Publicerad 27 maj 2019

Debatt Man får vad man betalar för. Det gäller både vid ett köp av ny soffa – eller hur en kommun bedriver skolverksamhet. Läraren Kerstin Irehjelm skriver om hur kvalitet alltid lönar sig, framför allt när det landar i lärarnas arbetsmiljö.

Jag tror att för de absolut flesta är det självklart att ”jag får vad jag betalar för”. Har jag bara pengar till en soffa från en lågprisbutik får jag nöja mig med det och inte kräva att få en kvalitetssoffa för pengarna.

När vi kommer till skolan och dess finansiering så gäller inte samma lagar.

Köparen, alltså politikerna, beställer en kvalitetssoffa, bara det bästa är gott nog. När det är dags att betala lämnar de fram pengar motsvarande priset för en lågprissoffa. Kundtjänst, förvaltningen, försöker protestera men varan är ju redan producerad, det vill säga undervisning av högsta klass är redan levererad enligt beställning.

Arbetarna, lärarna, tänker att de arbetar på en bra fabrik, skola, som levererar hög kvalitet.

Nästa år, nästa beställning, bara högsta kvalitet accepteras. Nu frågar kundtjänst om betalningen i förväg. Får beskedet att det är samma betalning. Eftersom kundtjänst gärna vill få sälja så går de med på detta. Hur ska detta lösas? Beställningen levereras till fabriken. Arbetarna frågar hur de omigen ska kunna leverera mer än de får betalt för? Svaret blir att de måste vara mer återhållsamma, slösa inte med material, maska inte utan jobba på, täck upp för varandra vid sjukdom så att inte produktionen står still.

Arbetarna, som är stolta över sitt goda arbete, böjer sina nackar och blir ännu mer sparsamma och effektiva.

Arbetarna meddelar att det inte går att snåla mer, vara effektivare.

Tredje året kommer en ny, identisk beställning. Kundtjänst får betalt i förskott, samma krav, samma betalning. Det har ju gått bra förut. Beställningen går till fabriken. Arbetarna meddelar att det inte går att snåla mer, vara effektivare. Nu måste sämre kvalitet levereras.

Kundtjänst säger okej, vi förstår men de säger också åt fabriksledningen att det inte fick märkas att man nu snålar. Beställaren måste bli nöjd. Ni får det här tyget som är tunnare men är gjort av ett nytt, modernt material som är väldigt uppskattat. Ni får det här nya högteknologiska stoppningsmaterialet, det kan ni ta lite mindre av utan att det märks.

Arbetarna tänker att kundtjänst och fabriksledningen är de som har kunskap om olika material och kvaliteter och tar itu med arbetet med de nya materialen som ska ge minst lika god kvalitet för mindre pengar.

En och annan äldre arbetare med lång erfarenhet känner att detta inte är samma kvalitet som tidigare. Att det inte hjälper att det är nya moderna material. De som blivit anställda senare och inte varit med och byggt de första sofforna tyckte om de nya materialen och tyckte att de gjorde en bra soffa. Soffan levererades.

Fjärde året, samma beställning för samma betalning men nu ville man också ha en fåtölj för samma pengar. Det kan inte vara omöjligt när ni har fabriken, arbetarna och materialet. Slösa inte, var effektiva så ska ni se att det går.

Kundtjänst sa ingenting. Ordern gick vidare till fabriken utan kommentarer.

Arbetarna skakade på huvudet. De skulle leverera mer utan att få mer pengar till material. De skulle inte få mer betalt trots att de skulle bli tvungna att arbeta mer för att också leverera den extra fåtöljen.

Nu fanns det ingen annan lösning än att fuska där det gick.

En del av de mest erfarna arbetarna valde att sluta på fabriken och söka sig till andra fabriker. Inte för att alla andra fabriker levererade högsta kvalitet men för att de var ärliga och sa att de tillverkade och levererade soffor av lägre kvalitet. Nya arbetare fick anställas. De visste inget om den ursprungliga kvalitet som fabriken levererat utan tyckte att det var spännande att få arbeta på en fabrik som enligt uppgift levererar soffor av yppersta kvalitet och trodde att det var det man arbetade med.

Arbetet satte igång. Nu fanns det ingen annan lösning än att fuska där det gick. De nya arbetarna visste ju inte av något annat så det gick bra. Man började tunna ut stoppningen ännu mer, spara in på fjädrarna i sitsen, göra benen smalare så materialet skulle räcka också till en fåtölj.

Arbetarna meddelade kundtjänst hur man gått tillväga för att kunna leverera. Svaret blev att bara arbetarna satte den välkända kvalitetsetiketten (betyget) på soffan så var det bra.

Vad händer det femte året?

Ytterligare ett år gick det bra. Sofforna såg bra ut, ännu märkte beställaren inte någon skillnad utan beställde mer. Nu ökade man på med ytterligare en fåtölj för samma pengar för de som skulle få plats att sitta hade blivit fler.

Den gamla soffan, den av gedigen kvalitet, den var fortfarande hel.

Sjätte året började systemet krackelera rejält. Arbetarna i fabriken orkade inte längre gå till jobbet trots att de var sjuka, täcka upp för varandra, jobba extra, produktionen blev långsammare.

Och, beställaren började se skillnad, den gamla soffan, den av gedigen kvalitet, den var fortfarande hel, det syntes knappt att den var använd men den senaste leveransen, den med de tunnare benen, färre fjädrar, billigare tyg den var redan efter ett år nersutten och när kommunstyrelsens ordförande, en riktig tungviktare i politiken, hade satt sig i den så hade benen givit vika.

Katastrofen var ett faktum, något måste göras, men vad?

Kerstin Irehjelm, lärare i SO-ämnena och svenska i åk 7–9. Biträdande kommunombud i LR Ystad.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Arbetsmiljö

Kraven sänks – nu minskar dokumentationen för lärare

Arbetsmiljö

Lärarna i Lund får till hösten sänkta krav på dokumentation. Kommunen och lärarfack har nått en överenskommelse som innebär att det blir mycket färre saker som grundskolelärare måste fylla i kring sina elever.

 

Annons
Annons

Skarapolitiker vill satsa på professionell frihet – skolchef avgår

Professionell frihet

En satsning på lärares professionella frihet eller detaljstyrning av rektorer? I Skaras nya budget skriver politikerna att skolorna inte ska behandla reglerad arbetstid som arbetsplatsförlagd tid. Det fick skolchefen att säga upp sig.

Annons

Så hittade Fredrik tillbaka till läraryrket: ”Jag var nära att krascha”

Läraryrket

Fredrik Andersson lämnade läraryrket för tillverkningsindustrin – en paus som gav nytändning att jobba i skolan.

Statsbidrag

Fler huvudmän kan bli återbetalningsskyldiga

Granskning

Skolhuvudmän som tar emot statsbidrag med ena handen och skär i personalkostnader med den andra kan tvingas betala tillbaka pengarna. Nästa vecka faller de första domarna.

Annons
Annons
TALIS

Ekström om Talis: Vi måste fortsätta stärka läraryrket

Talis

Utbildningsminister Anna Ekström är nöjd med resultaten i Talis-undersökningen, men ser trenden där lärare och rektorer byter arbetsplats som oroande.

Så ser svenska lärare på sitt arbete

Talis

Hur är det att vara lärare i Sverige idag? Under onsdagen presenteras resultaten från världens största internationella lärarenkät – Talis.

Annons

”Jag orkar inte vara lärare längre”

Debatt

"Nedskärningar, dokumentation, kundtänk och täckande för kollegor har dragit all lust ur mig, det går inte längre. Efter fem år har jag nu firat min sista skolavslutning" skriver före detta läraren Douglas Rinaldo.

Kommentera

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Forskning

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons