grannland

Arbetslösa lärare i Danmark och Finland ska lösa svensk lärarkris

Lärarbristen i Sverige är akut och skolorna letar allt oftare efter lärare utomlands.
Nu riktas blicken både söderut och österut – till Danmark och Finland – i jakt på arbetslösa lärare som vill börja jobba i Malmö.
– Jag tror inte att det är en dum idé, säger Catharina Niwhede, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

Inom de närmaste två åren kommer det att saknas 60 000 behöriga lärare runt om i landet. I Malmö är lärarbristen särskilt allvarlig. Enligt siffror från Malmös grundskoleförvaltning har 17 procent av grundskollärarna valt att sluta de senaste tio månaderna.

Skolvärlden skrev i slutet av förra året om nya siffror som Novus Opinion tagit fram som visar att både lärare och föräldrar upplever lärarbristen som ett allt större problem. 

I Malmö kommer antalet skolbarn att öka från 31 000 till 44 000 elever de kommande tio åren, enligt Sydsvenskan. Det innebär att skolorna måste rekrytera 600 lärare varje år under samma period. Den akuta lärarbristen gör att Malmö stad nu söker sig utomlands. Kommunen siktar in sig på att rekrytera arbetslösa lärare i grannländerna Finland och Danmark.

Catharina Niwhede
Catharina Niwhede

Situationen beskrivs som krisartad efter att många lärare som anställs av Malmö stad egentligen inte lever upp till kraven. Många är obehöriga som kallas in som vikarier.

Catharina Niwhede, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad, är inte främmande för att leta efter lärare i grannländerna.

– Man borde absolut blicka över mot grannländerna. Här i Malmö har vi just nu så mycket visstidsanställda. Så det är skrämmande dåligt. Det vore värt ett försök eftersom vi har en sådan fruktansvärd stor brist, speciellt på grundskolan, säger Catharina Niwhede.

Grundskoleförvaltningen i Malmö stad riktar först och främst in sig på arbetslösa lärare i Köpenhamnsområdet som ska lockas över till Malmös skolor.

– Vi ska tillsammans med grundskoleförvaltningen i ett nästa skede träffa representanter på lärarnas a-kassa. För det finns ett litet överskott av lärare. Vi ser även en smidighet i det här fallet. För bor du i Köpenhamnsområdet går det faktiskt att fungera med dagpendling. Här kan man nyttja närheten. Det tror vi kan vara en praktisk lösning, säger Maria Bergström Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen till Skolvärlden.

Men det är inte bara i söder man letar efter lärare. Även i Finland finns det gott om arbetslösa lärare, varav 5 000 är svenskspråkiga. Malmö, Eskilstuna och Örebro samt Arbetsförmedlingens experter planerar nu en gemensam rekryteringsresa till Vasa som väntas äga rum i april.

– De finländska lärarna har ju ett väldigt gott rykte om sig. Jag tror inte att det är en dum idé, säger Catharina Niwhede.

De finländska lärarna har ju ett väldigt gott rykte om sig

– Men det är just språket som spökar till det. Deras lärare har ju ämneskunskaper och pedagogisk utbildning, och många av dom vi har på grundskolan i dag har ingenting med sig och våra barn behöver en bra start i skolan. Men språket är nyckeln. En dansk eller finsk lärare måste så klart kunna prata svenska, annars blir det svårt, säger hon.

Men Maria Bergström tycker inte man ska se språket som ett stort problem.

– Eftersom rätt många svenskar arbetar i Danmark så brukar man säga att det kan ta en liten tid i att komma in i det. Men man kommer rätt snabbt in i det. Även om du pratar danska som lärare så kommer du naturligtvis att försvenska din danska efter ett tag. Det är inget som oroar mig, säger hon.

Catharina Niwhede är mer tveksam.

– Över 51 procent av våra elever i Malmö stad har annat ursprung än svenskt. Alla har inte den kunskapen och har nog haft problem bara med att bara lära sig svenska. Och då förstå den danska brytningen också. Det kommer inte funka, tror jag.

Maria Bergström vågar inte svara på hur lång tid en sådan här rekryteringsprocess kan ta.

– Svårt att säga. Varje lärare vi kan få in som är utbildad är en bonus i den situationen vi befinner oss i.

Catharina Niwhede berättar att det inte är särskilt vanligt med danska lärare i Malmö i dag. Det tror hon framför allt beror på att det fortfarande är bättre löner i Danmark.

– Så har det länge varit i alla fall. Därför har de inte varit intresserade att komma hit. Men Sverige börjar kanske närma sig i och med lärarlönelyftet, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm