Modersmål

”Årets språkliga eldsjäl” har ett vinnande recept för bra lektioner

Agustín Riverol

”Jag älskar mitt jobb, men nu blir det faktiskt ännu roligare, säger modersmålsläraren Agustín Riverol, 55, ”Årets språkliga eldsjäl 2021”.

Det här är ”Årets språkliga eldsjäl”
  • Den 3 november tilldelas Agustín Riverol utmärkelsen ”Årets språkliga eldsjäl” 2021 på konferensen Lärkraft i Stockholm.
  • I juryns motivering framhålls hans kompetens, engagemang och passion för modersmålsundervisning, det spanska språket och pedagogik vilket har påverkat, förändrat och varit en ledstjärna för både hans elever och många i lärarvärlden.
  • Priset delas ut av Lärarnas Riksförbund och ILT Inläsningstjänst sedan 2018 för att uppmärksamma det viktiga arbete som modersmålslärare gör runt om i Sverige, och visa på goda exempel.

Modersmålsläraren Agustín Riverol, 55, är ”Årets språkliga eldsjäl 2021”.
– Det är fantastiskt att få ett sådant fint pris långt innan man går i pension. Jag älskar mitt jobb, men nu blir det faktiskt ännu roligare, säger han.

Att spanskläraren Agustín Riverol är glad är ett understatement. Tonfallet är på skrapa-fram-en-miljon-i-tv-nivå.

– Jag sitter på jobbet just nu med en kopp kaffe och pratar med dem som är mentorer i klassen jag ska undervisa och funderar på dagens lektion, så jag var på gott humör redan innan Skolvärlden ringde. Det är bara så roligt att vara lärare, säger Agustín Riverol.

Berätta om ditt jobb.

– Jag arbetar sedan tre år tillbaka på Språkcentrum i Stockholm. Via dem är jag modersmålslärare på sex olika skolor.

Hur skiljer det sig mot att vara klasslärare i spanska?

– Alla dessa timmar av administration… jag slipper det! Som klasslärare är det knappt att man hinner svara på alla mejl som kommer. Nu ägnar jag mig bara åt det jag älskar; att undervisa, säger Agustín Riverol.

Men kontakten med föräldrar och lärarkollegor då?

– Visst, jag gör en massa andra saker också. Men jag gör det på mitt eget sätt och med stor lust. För ett tag sedan ringde jag upp en mamma och när hon hörde att det var läraren blev hon orolig för att hennes dotter inte skulle ha skött sig på spanskan. Så var det inte alls. Jag ville bara berätta vad vi jobbat med den senaste tiden i skolan. Det var lite roligt, faktiskt.

– När det gäller elevernas ordinarie lärare på de sex olika skolorna, så får jag en bra bild av vad de jobbar med i andra ämnena under våra kaffestunder. Då kan jag anpassa min undervisning till vad de gör i exempelvis svenskan och dokumentera på samma sätt, men på spanska, säger Agustín Riverol.

Vad är det första du tänker på när du får en ny klass?

– Jag brukar fråga eleverna hur de föredrar att ha lektionerna. Undervisningen är något vi gör tillsammans och i en klass kanske det fungerar utmärkt att jobba i små grupper och i någon annan klass mer individuellt. Det brukar visa sig snabbt och det blir mycket bättre än att jag bestämt precis allting själv.

Ditt mest oväntade tips för en bra lektion?

– Släng inte mogna bananer. Frys in dem!

Va?!

– Hehe, jag älskar att laga mat och baka också. Ibland tar jag fram de mogna bananerna ur frysen och gör minimuffins som jag tar med till klassen. Det är många spanska ord och fraser som kanske inte står i läromedlen som vi kan prata om då, säger Agustín Riverol.

– Det kanske låter larvigt för en utomstående, men jag blev väldigt glad när en förälder till ett barn som tydligen är lite kräsen när det gäller mat hörde av sig och berättade att mina muffins fått beröm. För mig är det ett bevis på att jag fått en personlig relation också med föräldrarna och det är viktigt. Då blir det mer naturligt att prata om skolarbetet också.

När förstår du att du lyckats med undervisningen?

– Även om jag är en glad person som tror på samarbete och medbestämmande, så har jag höga förväntningar och vill att eleverna ska kämpa. Så då värmde det i hjärtat när ett barn sa ”att nu är det snart lov” och hejdade sig lite och fortsatte med ”men då får vi ju inte ha spanska på två veckor”. Då känns det bra, säger Agustín Riverol.