digitalt
IT

Festival ska få tjejer teknikintresserade

Det är lärares plikt att verka för jämlikhet, och att öppna elevernas ögon för olika former av yrken, menar digitalläraren Karin Nygårds. Därför håller hon workshop i spelutveckling under teknikfestivalen Tekla, i Stockholm i april.

Här kan du lära dig och eleverna programmera

Scratch.mit.edu

koda.nu

Kodboken.se

Webbstjärnan.se

För andra året i rad arrangeras teknikfestivalen Tekla, vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Precis som förra året är tjejer mellan 11 och 18 år välkomna att lyssna på föredrag och testa programmering, 3d-printning och speldesign, under hela dagen den 9 april. Karin Nygårds, tjänstledig lärare vid Sjöstadsskolan i Stockholm, håller i en programmeringsworkshop, som utgår från programmeringsspråket och communityn Scratch.

Karin Nygårds, digitallärare.
Karin Nygårds, digitallärare.

– De ska få skapa sin egen spelfigur, sin Tekla. I spelindustrin är kvinnor underrepresenterade, de är utsatta, och de figurer som finns är sexualiserade. Nu kan de här unga tjejerna själva bestämma, och det är inte automatiskt jättestora tuttar, hundar och gullegull, säger hon.

Som lärare är henne uppgift tydlig, menar hon.

– Enligt läroplanen är vårt uppdrag att öppna elevernas ögon för olika yrken, och det finns få kvinnliga programmerare. Programmering är problemlösning, och män löser de problem de ser. Med mer variation bland dem som programmerar, får vi mer varierade tjänster, säger Karin Nygårds.

Anmälan sker mellan 1 och 18:e mars.

Kommentera