asa_fahlen_2_0

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, kräver tydliga direktiv från arbetsgivarna.

Coronaviruset

Åsa Fahlén: Lärarna måste få tydliga direktiv om corona

Coronasmittan dominerar totalt innehållet i nyhetssändningar och det offentliga samtalet. Lärarna är en av de yrkesgrupper som kan påverkas mest av virusets framfart.

– Det är så osäkert vad det är som gäller, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

UPPDATERAD – REGERINGEN STÄNGER INGA SKOLOR

Samtidigt som utbildningsministern satt i möte med expertmyndigheterna för att ta fram åtgärder mot smittspridning satt SACO-förbundens ordföranden i möte med varandra. Även där handlade mycket av samtalet om corona, berättar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

– Allt går så fort nu och det är så osäkert vad det är som gäller. Utvecklingen har stor påverkan på många av förbundens medlemmar, säger hon.

Inte minst gäller det lärarna. Skolvärlden har tidigare skrivit om hur betygssättningen kan komma att försvåras av pandemin.

– Skolan är en verksamhet med stora krav på. Fler elever än vanligt är hemma med förkylningssymptom, och lärare också. Det försvårar lärarnas jobb i en situation när det redan är lärarbrist. Både själva kunskapsuppdraget och betygssättningen påverkas, men också det rena tillsynsansvaret för de yngre eleverna, säger Åsa Fahlén.

I det osäkra läget som råder menar hon att det är extra viktigt att arbetsgivarna hela tiden informerar sina anställda och ser till att de vet vart de ska vända sig med frågor.

–  Det vi gör från fackets håll är att hålla koll på direktiv från myndigheter, prata med vår motpart hur vi kan förhålla oss till olika scenarier, vi lägger ut tips och råd för både medlemmar och ombud på vår webbplats. Men framför allt är det ett arbetsgivaransvar att informera om vad som gäller.

– På samma sätt är det viktigt att huvudmännen får tydliga direktiv uppifrån. Annars riskerar man att individuella skolor eller lärare tvingas besluta om åtgärder de inte borde fatta beslut om, säger Åsa Fahlén.

Ingrid Lindholm på lärarnas Riksförbund svarar på frågor om corona som rör dig som lärare och studie- och yrkesvägledare.
Ingrid Lindholm på lärarnas Riksförbund svarar på frågor om corona som rör dig som lärare och studie- och yrkesvägledare.

LÄS MER: FRÅGOR OCH SVAR OM CORONA – DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM LÄRARE

Efter att både Danmark och Norge beslutat att stänga ner all skolverksamhet som ett led i försöken att minska smittspridning var en av de stora frågorna på torsdagen om Sverige var näst på tur.

– Ska man ta till sådana åtgärder ska det baseras på expertmyndigheternas bedömning. Det är ju omöjligt för någon att tycka någonting om. Går man så långt så måste föräldrar vara hemma med sina barn istället för att gå till sina jobb vilket får stora konsekvenser på annat håll. Vi får väl se vilket läge vi hamnar i, säger Åsa Fahlén.

På torsdagskvällen kom beskedet att regeringen inte stänger några skolor. Däremot kan en huvudman ta ett lokalt beslut att stänga en skola.

LÄR MER: REGERINGEN STÄNGER INTE SKOLORNA

Anders Tegnell
Anders Tegnell | Foto: Folkhälsomyndigheten

– Det händer väldigt mycket när man stänger skolor. Sjukvården och väldig många samhällssektorer blir av med personal, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, till SVT på torsdagen.

Han menar dessutom att effekten på smittspridningen inte beräknas bli så stor.

– Det finns väldigt mycket studier på det här och det har visat sig ha liten effekt. Det kan skjuta upp smittspridningen lite men gör man det för tidigt eller för sent kan man få negativa effekter gör man det försent kan man också få negativa effekter. Här gäller det ha stor fingertoppskänslighet.

Skulle en skola stängas uppstår unika problem för lärarna.

– I grundskolan har man skolplikt, med lagstadgad rätt till undervisning. Hur fungerar det om skolorna stängs ner? Ställer man då krav på lärarna att undervisa på distans, eller på helger och lov? Risken är att det kommer upp ganska stora frågor kring arbetstid och liknande, säger Åsa Fahlén.

Kommentera