asa_fahlen_omvald_kopia
Foto: Shutterstock/Magnus Fond
Kongress

Åsa Fahlén omvald som ordförande för LR

Under den andra av tre digitala kongressträffar i år omvaldes såväl förbundsordförande Åsa Fahlén som 1:a vice ordförande Svante Tideman och 2:a vice ordförande Sara Svanlund till sina poster.

Det här är Åsa Fahlén

Ålder: 53.

Jobb: Förbundsordförande Lärarnas Riksförbund sedan 2016. Dessförinnan lärare i samhällskunskap, historia, hållbarhet och politik i 19 år. Sitter även i Sacos styrelse sedan 2017.

Viktigaste fråga: Höja läraryrkets status.

Bor: Göteborg.

Familj: Make och två döttrar.

Vanligaste fördom om lärare: Att vi är mesiga. 

– Det känns jättebra. LR har aldrig varit större och starkare än idag och de frågor vi driver går framåt. Det är naturligtvis inte bara min förtjänst, men det känns häftigt att få fortsätta som ordförande i det starka läget. Förra gången röstades jag fram med knapp marginal och de fanns kanske de som tvivlade på att jag skulle orka med det här, men det här är ett kvitto på att det arbete vi lagt ner de gångna fyra åren burit frukt, säger Åsa Fahlen.

När hon först valdes till posten 2016 sade Åsa Fahlén att den viktigaste frågan var att fortsätta uppvärderingen av läraryrket, och det håller hon fast vid.

– Allt vi diskuterar nu, från ett mer accepterat och mer transparent lönesystem, bestämd undervisningstid och statligt ansvarstagande för skolan har ju syftet att stärka statusen för våra medlemmar. Starka lärare och studie- och yrkesvägledare är precis det som svensk skola behöver, säger hon.

Hon ser det förnyade förtroendet som intäkt för att den riktning förbundet haft de senaste fyra åren är rätt.

– Vi ska inte lägga om kursen, men vi ska förstärka vår röst. Vi ska vara tydligare och tuffare i våra krav. Styrelsen vill inte minst jobba för bestämd undervisningstid och ett nytt lönesystem som ska premiera erfarenhet. Jag hoppas att kongressen röstar igenom de förslagen.

Här och nu handlar mycket i den fackliga vardagen ute på skolorna om att hantera coronakrisen på olika sätt. Är det svårt att samtidigt lyfta blicken och se de långa linjerna?

– Vi jobbar ju på olika ställen ute i förbundet, med lokala ombud på skolorna, kommunombud, regionala ombud och så vidare. Det är klart att jag som sitter på central nivå måste jobba mer med långsiktiga strategier. Vi får alla hjälpas åt att dra där vi befinner oss, men vi måste ha samma slutmål, att medlemmarna känner att ”LR gör någonting bra för mig”. Jag, Svante och Sara har ett otroligt fint samarbete och det är precis det ett fackförbund handlar om, det är ett samarbete, säger Åsa Fahlén.

Kommentera