Politik

Åsa Fahlén: Regeringens budget kommer ätas upp av inflationen

Åsa Fahlén budget

”Man kallar det för satsningar men tänker inte på att pengarna är mindre värda”, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

| Foto: Peter Cederling

LR:s förbundsordförande Åsa Fahlén befarar att regeringens budget för skolan helt äts upp av kommunernas ökade kostnader till följd av inflationen.
– Man kallar det för satsningar men tänker inte på att pengarna är mindre värda, säger hon.

De enskilt största posterna i regeringens 5,5 miljarder till skolan de närmsta tre åren är 2,5 miljarder till fler speciallärare och 1,8 miljarder till läroböcker. Åsa Fahlén välkomnar att regeringen pekar ut områdena som angelägna. Men i båda fallen menar hon att summorna som läggs inte räcker för att komma åt de brister som finns.

­– Det kommer mer pengar till speciallärare och man pratar om att sätta in dem tidigare. Och man prioriterar böcker. Det är bra saker. Men man kallar det för satsningar utan att tänka på hur mycket mer saker och ting kommer att kosta med inflationen, att pengarna är mindre värda, säger hon.

Summan räcker inte

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet har räknat ut att skolan nästa år behöver tillskott på 25,4 miljarder kronor bara för att upprätthålla nuvarande nivå. Ur det perspektivet ser Åsa Fahlén inte regeringens 5,4 miljarder som en verklig satsning på skolan.

Att pengarna till speciallärare ska gå både till att anställa och till att utbilda nya tycker hon är bra. Men förutom att summan inte räcker till de 5 000 speciallärare som saknas i skolan finns det strukturella problem som behöver lösas innan bristen kan lösas. Som den generella lärarbristen.

– Det finns inte massa speciallärare som går runt och är arbetslösa utan det krävs att fler lärare vidareutbildar sig. Men samtidigt har vi en allmän lärarbrist, så om fler lärare ska vidareutbilda sig till speciallärare måste vi få fler lärare.

– Då handlar det om det här sakerna som vi inom facket tjatar om hela tiden: En god arbetsmiljö, tid och möjlighet att göra ett bra jobb, och lön, framför allt löneutvecklingen över tid, säger Åsa Fahlén.

Kristisk till lovskola

Regeringen lägger 100 miljoner på att utöva lovskolan, bland annat så att fler elever i yngre åldrar ska få tillgång till den. Lovskola är något som lärarfacken sedan tidigare är kritiska till. Att regeringen väljer att lägga mer pengar på att bygga ut den är därför inget Åsa Fahlén välkomnar.

– När vi frågar våra medlemmar så är de väldigt skeptiska. Det är svårt att under par veckor ta igen det man missat under flera månader. Plan A är ju den ordinarie undervisningen man har under ordinarie termin. Har inte lärarna förutsättningar där för att bedriva den undervisning som behövs, borde man satsa där istället, säger hon.

Fackets uppgift när skolan går in i det nya budgetåret blir enligt Åsa Fahlén att hålla ett öga på att de pengar som nu aviseras faktiskt också blir tillskott i praktiken, och inte bara är gamla statsbidrag som får nya namn.

– Det är jätteviktigt att kolla upp. Det är annars poppis att flytta runt pengar mellan olika statsbidrag i ett nollsummespel. Det blir också viktigt att bevaka att kommunerna inte skär ner i samma utsträckning som man får tillskott med pengar. Så har det sett ut tidigare och då blir det som först låter som en satsning i slutändan ingenting, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm