Skolattacken

Åsa Fahlén skakad efter skolattacken: ”Fruktansvärt sorgligt”

Åsa Fahlen Malmö Latinskola

LR:s ordförande Åsa Fahlén uttrycker sin djupaste medkänsla och sympati för offrens anhöriga, kollegor och eleverna på Malmö latinskola.

| Foto: Jennifer Glans

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén har svårt att finna ord efter våldsdådet på Malmö latinskola där två kvinnliga lärare mördades av en elev.
– En dag som denna går våra tankar främst till lärarnas anhöriga. Det är så fruktansvärt och känns så otroligt sorgligt, säger hon.

Åsa Fahlén uttrycker sin djupaste medkänsla och sympati för offrens anhöriga, kollegor och eleverna på Malmö latinskola. Hon menar också att vem som helst hade kunnat komma i gärningsmannens väg när han gick till attack strax efter 17 på måndagskvällen.

– Det är inte ovanligt att man sitter kvar och arbetar efter sista lektionen. Och många lektioner håller på till 17. Det hade kunnat vara vem som helst som drabbats. Skolan är stängd i dag men det är viktigt att samla medarbetare och elever, att alla får stöd att bearbeta vad som hänt. Det kommer att ta mycket lång tid att läka efter en sådan här traumatisk händelse. För många handlar det om en personlig förlust av en kollega, lärare och vän.

Klockan 12 på onsdagen utlyser Lärarnas Riksförbund en tyst minut för att hedra de två avlidna kollegorna som även var medlemmar i LR.

”Vi är ganska chanslösa”

Av den knapphändiga information Åsa Fahlén fått, säger hon, framgår att allt tyder på att skolan agerat rätt, på det sätt man ska.

– Men det spelar ingen roll, är det någon som vill göra sådana här saker är vi ganska chanslösa och det känns så otroligt sorgligt.

Eslöv. Kristianstad. Malmö. Inom loppet av mindre än ett år har det skett tre skolattacker i Skåne.

– Skolan är en utsatt verksamhet, och den är tydligen en plats för… det känns som att skolan har en betydelse i detta och frågan är vad det är och hur man ska kunna komma åt det.

Hur tänker du kring säkerheten på svenska skolor?

– Det är tyvärr väldigt svårt att skydda sig mot ensamma gärningspersoner som bestämmer sig för att utföra något sådant här. Det jag tänker, men inte vet något om i detta fall…tittar man historiskt på den här typen av attacker är det inte ovanligt att personerna varit aktiva på nätet i olika forum och hittat likasinnade och fått inspiration.

Förebyggande på nätet

Hon pekar på vikten av förebyggande arbete på nätet, att individer som sticker ut fångas upp i tid.

– Det känns som att det nästan är enda vägen om det inte handlar om elever där det redan finns orosanmälningar. Att någon har ett asocialt beteende och där det finns indikationer på att personen mår psykiskt väldigt dåligt. Sådana signaler måste alltid tas på allvar, även om det naturligtvis bara är en mikroskopisk del av dessa personer som är potentiella… som utför den här typen av dåd.

Åsa Fahlén poängterar även skolhälsovårdens viktiga och värdefulla roll.

– Det är något som både elevhälsan, vi och elever pekat ut. Skolorna måste ha ett kontinuerligt, förebyggande, elevhälsoarbete. Vi vet att det finns en stor psykisk ohälsa bland elever, och många har haft det tufft under pandemin.

Kommentera