fridolin_klassrum
Tidiga insatser

Åtgärdsgarantin: Fridolin fortfarande hoppfull

Trots nya nej från oppositionen till regeringens läsa-skriva-räknagaranti hoppas fortfarande utbildningsministern på reformen.
– Vi har löpande samtal, säger han till Skolvärlden.

Christer Nylanders (L) uttalanden i Sveriges radios Ekot på onsdagen kan tolkas som att Alliansen definitivt inte kommer att rösta för regeringens åtgärdsgaranti, som ska bidra till att elever får stöd tidigt.

Men utbildningsminister Gustav Fridolin säger till Skolvärlden att han fortfarande jobbar på att få till stånd en överenskommelse med oppositionen.

– Jag hoppas såklart att förhandlingarna inte är stängda. Vi har löpande samtal och jag vet inte varför de valde att kommentera det här i ekot idag. Någonstans har jag så svårt att förstå varför det här ska vara en fråga som fastnar i politik. Lärarfacken är eniga i sitt stöd, skolkommissionen är för förslaget, Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) stödjer det, funktionshinderrörelsen stödjer det. Det är fel fråga att göra politik av, säger han.

Till ekot säger Christer Nylander att Alliansen och regeringen delar bilden av att elever får stöd för sent, och att de delar målsättningen att ändra på det. Men att åtgärdsgarantin inte rätt väg dit.

– Regeringen kan inte bevisa för mig konkret att varje elev som behöver det får riktigt bra stöd. Det enda jag ser konkret av det här är att det blir mer administration för lärarna, säger han.

Kommentarer kommer efter att regeringen och oppositionen haft möten för att hitta en kompromiss som alla kan enas om, men läget tycks enligt Christer Nylander vara låst.

– Det Nylander säger är ju att han vill att vi ska bevisa att det inte leder till mer administration. Och det är ju ett problem om det blir så. Det är inte lagens syfte och vi ska försöka se till att det inte blir så. Med de justeringar vi gjort är ju båda lärarfacken och skolledarförbundet positiva till förslaget. Om Alliansen inte vill lyssna på mig så hoppas jag att de i alla fall vill lyssna på professionen, säger Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Kommentera