unga_larare
Foto: Jonas Bilberg
Val 2018

Bara 2 av 10 KD-väljare nöjda med partiets skolpolitik

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som får lägst stöd för sin skolpolitik av de egna väljarna.
– Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Rapporten i korthet

Alla väljare

  • 68 procent anser att staten bör ha huvudansvaret för skolan.
  • 59 procent anser inte att skolan är likvärdig.
  • 47 procent vill stoppa vinster i friskolor.
  • 43 procent anser att det fria skolvalet är positivt eller mycket positivt.

Lär rapporten här.

8 av 10 kristdemokratiska väljare föredrar andra partiers skolpolitik, och nästan var fjärde kan tänka sig att rösta på ett annat parti som konsekvens, enligt en undersökning från Lärarnas Riksförbund (LR).

LR:s ordförande Åsa Fahlén menar att KD bör se det som en signal om att något behöver förändras.

– Likt tidigare valår är skolan fortsatt en mycket viktig fråga för väljarna. Partiet har all anledning att vara mycket tydligare i sin skolpolitik. Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger hon.

Undersökningen visar också att KD är det Alliansparti vars väljare är minst positiva till det fria skolvalet, och som i störst utsträckning uppger att de inte vet vilket parti som har den bästa skolpolitiken.

Kristdemokraterna är emot ett förstatligande av skolan, medan majoriteten av deras väljare är positiva till idén ­– 6 av 10 svarande anser att staten bör ta över ansvaret från kommunerna.

När Skolvärlden intervjuar KD:s partiledare Ebba Busch Thor säger hon sig ändå vara villig att flytta mer av ansvaret till staten och strama åt regelverket för kommunerna, så att de skolpolitiska beslut som fattas i riksdagen får bättre genomslag ute i verksamheterna.

– Jag är beredd att se en större statlig styrning där vi säger åt kommunerna att de inte får lägga på så många fler pålagor än vad som är satt på nationell nivå. För många kommuner hittar ju på helt egna saker som lärarna ska göra. Jag är beredd att gå ganska mycket längre där i att säga att kommunerna inte ska kunna få lägga på en massa hittepå ovanpå det vi har bestämt på nationell nivå, säger hon.

Se hela intervjun med Ebba Busch Thor här:

Kommentera