jabarcamilla-

”Regeringen kopierar Alliansens satsning” skriver Camilla Waltersson Grönvall (M). ”Vi skulle aldrig komma på tanken att göra samma sak som dem och misslyckas igen” svarar Jabar Amin (MP).

Kommentar

”Bara svammel och retorik”

Camilla Waltersson Grönvall, skolpolitik talesperson (M), vill veta vilka två miljarder som går till lågstadiet. Jabar Amin, utbildningspolitisk talesperson (MP), svarar.

Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas skolpolitisk talesperson, skrev i en debattartikel på Skolvärlden den 31 mars att regeringen kopierar Alliansens skolpolitik. Anledningen är den två miljarder stora satsningen på lågstadiet som offentliggjordes i slutet av mars, som en del av kommande vårbudget.

Jabar Amin, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson (MP), kopierar ni Alliansens skolpolitik?

– Nejnejnej, det där är bara svammel och retorik. Vi har varit väldigt tydliga med att vi anser att Alliansens skolpolitik är misslyckad och det har vi facit på. Vi skulle aldrig komma på tanken att göra samma sak som dem och misslyckas igen.

Camilla Waltersson Grönvall är osäker på huruvida de två miljarder som regeringen satsar på lågstadiet är de pengar som alliansen redan avsatt i budgeten, eller om det rör sig om ytterligare två miljarder.

Jabar Amin:

– Alliansens budget vann och där var närmare två miljarder kronor avsatta för lågstadiet. Dessa pengar ska vi försöka använda på bästa sätt. Vi hade ungefär samma summa avsatt för lågstadiet i vår egen budget.

Hur kommer regeringens sätt att använda pengarna att skilja sig från Alliansens?

– Detaljerna kommer med vårbudgeten i nästa vecka. Men jag kan säga att svenska skolsystemet satsat mycket pengar på till exempel specialstöd, men på fel ställe: i årskurs nio. Vi ska ge barnen det stöd de förtjänar i ett tidigt stadium, det vill säga grundskolan. Dessutom ska vi se till att göra skolan likvärdig och minska lärarnas administrativa bördor, säger han och tillägger:

– Vi ska dessutom satsa tre miljarder årligen på lärarlöner. Så mycket pengar har inte Alliansen satsat på lärarlöner totalt under åtta år vid makten, säger Jabar Amin.

Kommentera