Friskolor

Barbara Bergström anmäler SVT – ”Som när fan läser bibeln”

svenska nyheter Barbara Bergström 2

”Svenska nyheters” programledare Kristoffer Appelquist till Skolvärlden efter Barbara Bergströms anmälan mot programmet: ”Tolkar in en del saker tämligen fritt i det hon skriver”.

| Foto: SVT
2 svenska nyheter Barbara Bergström
Foto: SVT
Läs Barbara Bergströms hela anmälan här

Skolvärlden har inte kunnat nå Barbara Bergström för att ställa frågor men vi publicerar hela hennes anmälan – ord för ord – mot Sveriges Television, ”Svenska nyheter” och programledaren Kristoffer Appelquist här:

Internationella engelska skolans grundare Barbara Bergström anmäler SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” till Granskningsnämnden.
I en fem sidor lång inlaga skriver hon att hon är ”förnedrad” och ”förlöjligad” – och anklagar programledaren för politisk propaganda.
– Tolkningarna känns lite som när fan läser bibeln, säger Kristoffer Appelquist till Skolvärlden.

Det var fredagen den 25 mars som Barbara Bergström bänkade sig i tv-soffan och blev så upprörd att hon började skriva en längre anmälan – på 10 548 tecken – som registrerades hos MTRP, Myndigheten för press, radio och tv, fem dagar senare.

Anledningen var ett inslag i satirprogrammet ”Svenska Nyheter”, något som trendade i sociala medier bland dem som intresserar sig för Skolfrågor.

Skolvärlden har inte kunnat nå Barbara Bergström för att ställa frågor. Men vi publicerar hela hennes anmälan – ord för ord – mot Sveriges Television, ”Svenska nyheter” och programledaren Kristoffer Appelquist här.

”Vi lever båda gott på offentliga medel”

Slutklämmen i anmälan är denna:

”I det inslag jag anmäler, ägnar sig programledaren åt aktiv propaganda för en bestämd politisk linje – med osakliga påståenden och grov ensidighet, därtill med ett personligt angrepp av förtalskaraktär på mig som eldsjäl inom skolan.”

Vad tycker du om att ha blivit anmäld?

– ­Både jag och Barbara Bergström lever ju gott på offentliga medel, så vi får vara beredda på att skattebetalare kan ha åsikter om det vi gör, säger Kristoffer Appelquist.

Vad tycker du om formuleringarna i anmälan?

– Man kan ju faktiskt säga att Barbara Bergström tolkar in en del saker tämligen fritt i det hon skriver. Tolkningarna känns lite som när fan läser bibeln, säger Kristoffer Appelquist.

”Händer att jag blir anmäld”

På ett ställe i anmälan skriver Barbara Bergström:

”Man kan ha olika ideologisk uppfattning i frågan huruvida all offentlig konsumtion också ska kräva offentlig produktion, men det är ett objektivt faktum att en sådan linje är starkt politiskt kontroversiell. Att hårt angripa entreprenörer för att de har skapat ett värde genom framgångsrikt entreprenörskap är en ytterst partisk hållning från en programledare i Sveriges Television.”

Kristoffer Appelquist går inte in i diskussion och han nämner inte att han själv är entreprenör i sin bransch – artistisk verksamhet – och har ett aktiebolag som registrerades 2011 och som förra året omsatte 2,2 miljoner kronor.

”Svenska nyheters” programledare Kristoffer Appelquist avslutade programmet med en sång om Internationella engelska skolans grundare Barbara Bergström. Foto: SVT

Är det vanligt att humor och satir anmäls till Granskningsnämnden?

– Det händer att jag blir anmäld. Rent generellt kan jag väl säga att det finns människor som inte ens lyssnar klart till den så kallade punchlinen innan de känner en obeveklig lust att greppa tag i en principiell käpphäst att banka med, säger Kristoffer Appelquist.

Anklagas vara del i vänsterkampanj

Barbara Bergström anser att programledaren är en del i vänsterns kampanj mot friskolor, bland annat när det gäller propositionen om sänkt skolpeng till friskolor.

”Om detta regeringsförslag säger programledaren: ”Det är väl bra, för nu blir det väl bra”. Han säger det i en plädering för att det ska genomföras och efter att ha gjort sig till del av en kampanj från vänstern i Sverige för att drastiskt sänka skolpengen till friskolor. Det är uppenbart att programledaren och programmet driver aktiv propaganda för genomförande av ett förslag som är djupt politiskt kontroversiellt, med en majoritet i riksdagen troligen emot. Det sker med endast några månader kvar till riksdagsvalet, då denna fråga kan väntas bli stor. Detta kan inte vara SvT:s roll inför ett val, och kan knappast anses förenligt med dess avtal med staten.”

Skriver om IES betydelse för samhället

Anmälan till Granskningsnämnden innehåller inte bara kritik mot programmet – bland annat mot en vinjett där Barbara Bergström badar i pengar – utan beskriver också hennes livsgärning.

”Aktiebolaget var en praktisk form för verksamheten. Det tog 12 år av mycket hårt arbete, sju dagar i veckan, kvällar såväl som dagar, för att verksamheten ens skulle gå mer än hjälpligt ihop.”

Barbara Bergström skriver också om Internationella engelska skolans betydelse för samhället skriver till Myndigheten för press, radio och tv:

”Huvudskälet till att många kommuner vill att IES startar en skola är att det höjer kommunens attraktionskraft, både för inflyttning och för internationellt företagande.”