minlarare

Joakim Björkman och klass 4A, Augustenborgsskolan i Malmö.

Lärarpris

Bästa läraren: Man kan inte tävla i lärarskap

Mellanstadieläraren Joakim Björkman började lärarutbildningen som fyrtioåring – nu är han bäst i Sverige, eller kanske hela världen. I alla fall om Skolvärlden får tro 4A som nominerade honom till Lilla Aktuellts pris ”Min lärare” 2017. 

Fick gåshud vid prisutdelningen

Se klippet från SVT här.

En överraskad Joakim Björkman tar emot blomsterkvast från Lilla Aktuellts reporter i inslaget på SVT. Motiveringen från eleverna löd bland annat att ”han spenderar mycket tid med oss och han försöker göra allting roligt”. Men vinsten kom oväntad.
– Det var något jag absolut inte var beredd på, vi tittar alltid på Lilla Aktuellt med klassen och vi vet att lärare uppmärksammas, men när de kom in så blev vi jätteglada och överraskade. Att jag hade vunnit fattade jag inte förrän efteråt, säger han.

Sedan dess har klass 4A vid Augustenborgsskolan i Malmö hunnit fira med isglass.

– Och vi har tittat på oss själva i tidningsartiklar och funderat på innebörden av positiv feedback, vad det betyder för en annan människa, säger han.

Det var som fyrtioåring han började på lärarutbildningen, det passade bra i livet just då. En lång karriär som handbollstränare gjorde att Joakim Björkman redan var en van ledare.

– Jag jobbar väldigt mycket med det sociala med mina elever, får man det att funka så kan man sedan jobba med de teoretiska bitarna. Vi trivs tillsammans och har roligt tillsammans nästan alltid. Jag är glad varje morgon när jag cyklar till skolan. Man kan inte tävla i lärarskap, men jag tror att en positiv attityd hjälper till, säger han.

Lärarbristen har generellt orsakat hög arbetsbelastning och en del avhopp i kåren. Men Joakim Björkman tycker att läget är helt okej.

– Jag känner mig trygg i mitt jobb och har inga problem med arbetsmiljön. Jag är trygg i min lärarroll. Men vi behöver mer resurser för att bilda våra elever, i alla fall i Malmö säger han.

Priset ”Min lärare” delas ut av SVT:s Lilla Aktuellt för fjärde året i rad, 2017. Elever från hela Sverige får nominera sina bästa pedagoger, som redaktionen väljer bland. Meningen är att sprida positiva bilder av skolan.
I år kom 700 ansökningar.

– Jag är otroligt glad och stolt profilera läraryrket och inte minst Augustenborgsskolan, säger Joakim Björkman.

Kommentera