balans_asa_fahlen

Åsa Plesner och Marcus Larsson i tankesmedjan Balans slutreplikerar på Åsa Fahléns svar.

Slutreplik

”Beröm i stället de som lyckas med både lön och arbetsmiljö”

Slutreplik. ”Finns det inga sådana arbetsgivare? Då har vi en större kamp att föra”, svarar tankesmedjan Balans i en slutreplik.

Vi vill tacka Åsa Fahlén för hennes snabba replik på vårt debattinlägg om Lönekampen. Frågan om fackföreningars fokus och retorik är viktig, och vi uppskattar viljan till öppen diskussion.

Syftet med vår artikel var att uppmärksamma att Lönekampen ger positiv uppmärksamhet till kommuner som valt en väg som leder till förvärrad arbetsmiljö. Åsa Fahlén svarar att vi därmed reducerar arbetsmiljöfrågan till en teoretisk ansats, och att LR ser arbetsmiljöfrågan som “större än så”. Hon ger därefter ett antal exempel på hur LR uttalat att minskad arbetsbelastning är viktigt.

Det vi ville problematisera var inte att LR driver både lön och arbetsmiljö, utan att Lönekampens upplägg motverkar kampen för en bättre arbetsmiljö. När kommuner som Gnosjö får beröm för sina höga löneökningar, men LR samtidigt förtiger att dessa ökningar förutsätter besparingar i verksamheten, väljer man att uppmuntra högre lön på bekostnad av arbetsmiljö.

LR har den grannlaga uppgiften att kämpa för både bättre lön och bättre arbetsmiljö. Vill man lyfta goda exempel, beröm de arbetsgivare som lyckas med båda delarna. Finns det inga sådana arbetsgivare? Då har vi en större kamp att föra.

Marcus Larsson, tankesmedjan Balans
Åsa Plesner, tankesmedjan Balans

Kommentera