asa_fahlen_lr

Åsa Fahlén, nyligen omvald förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund.

Lärarfacken

Beslut: LR utreder lärarnas organisering

Lärarnas Riksförbunds kongress röstade på måndagen ja till att utreda en ny organisering av lärarkåren.
– Det är en utsträckt hand, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

Efter ett par timmars mangling på LR-kongressen var det till slut en nästan enig kongress som röstade ja till att tillsätta en utredning för att se över lärarnas fackliga organisering. 135 ledamöter röstade ja, tre röstade nej och sex ledamöter avstod från att rösta.

I utredningens uppdrag ingår att föra samtal med Lärarförbundet och SACO-förbund inom skolsektorn som Sveriges skolledarförbund och Sveriges universitetslärare och forskare (sulf).

– Det är en utsträckt hand till andra förbund på skolområdet om att en ökad samverkan, däribland Lärarförbundet, säger Åsa Fahlén, nyligen omvald förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund.

Någon tidsplan för när en utredning kommer att vara på plats finns inte i dagsläget.

– Den nya styrelsen kommer att träffas i september och utredningen är ett av de beslut från kongressen som vi kommer ha att ta tag i. Att en utredning skulle vara klar till årsskiftet ser jag som otroligt. Vi måste ju prata med våra medlemmar och de andra förbunden. Det viktigaste är ju att det blir bra, säger Åsa Fahlén.

Den 9 september genomför Lärarförbundet motsvarande omröstning under en extra kongress. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har länge varit tydlig med att hon ser två separata fackförbund för lärare som en svaghet och att hon vill se ett sammangående av de båda lärarfacken.

När Skolvärlden intervjuade Åsa Fahlén i frågan den 19 augusti sade hon att hon såg det som ett fackförbunds skyldighet att utreda hur man bäst kan representera sina medlemmar, men hon har i övrigt hållit en lägre profil i frågan, något hon nu säger har varit väldigt medvetet.

– Jag har fått frågor om varför jag inte gjort några intervjuer om det här tidigare. Men eftersom det handlar om ett vägval så har det varit viktigt för mig att kongressen ska äga frågan, säger hon.

En punkt som enligt Åsa Fahlén var viktig för att kongressen skulle enas kring beslutet är att utredningen bedrivs av LR själva. Någon gemensam utredning tillsammans med Lärarförbundet är inte aktuellt, även om utredningens uppdrag delvis kommer att bestå i att samtala med dem och andra förbund om ett närmande.

– Jag hoppas ju att Lärarförbundets kongress inte stänger dörren till fortsatt samverkan. Det är något vi värderar högt och som är viktigt för Sveriges lärare. Men nu har vår kongress fattat sitt beslut, så nu måste vi låta Lärarförbundet äga sin process, säger hon.

Kommentera