larare-bild
Foto: Niklas Björling

Betygshetsen orsakade magkatarr

Åren på gymnasiet blev inte vad Matilda hoppats på. Stress, betygsångest och gråt tillhörde vardagen. Till slut tog tre av hennes kamrater livet av sig.– Vi levde som i en bubbla. Alla trodde att det skulle vara så här, säger Matilda.

Matilda är en tjej som alltid haft lätt för sig. Hon gick ut grundskolan med MVG i alla ämnen och ville ha en utmaning. Och det fick hon. Men inte på det sättet Matilda trodde när hon klev in i aulan för upprop en varm augustidag. Rektorn slog an tonen direkt. 
– Hon sa att vi var Sveriges elit och att tidigare elever nått höga poster inom politik och näringsliv, säger Matilda, som precis som alla nya klasskamrater hade MVG i alla ämnen i grundskolan.

Det är en lättpratad tjej på några och 20 år som Skolvärlden träffar. Hon tycker att det är viktigt att både lärare, föräldrar och elever är medvetna om att det kan finnas problem också i skolor med idel toppbetyg. Tidigt insåg Matilda att skillnaden mellan den kommunala förortsskolan hon gått i och den elitistiska friskolan var större än hon någonsin trott.
– I grundskolan fanns det en värme, ett hjärta och ett enormt engagemang från många lärare. Ibland åkte de hem och hämtade elever som hamnat lite snett. Det var mer hjärtlöst på gymnasiet.

På gymnasiet betydde resultaten allt. Betygshetsen trissades successivt upp till extrema nivåer. Det räckte inte med att göra alla uppgifter och prov med toppbetyg. Nästan alla elever gjorde extrauppgifter på eget initiativ. Och när läraren delade ut rättade prov var det snarare regel än undantag att någon började gråta.
– Besvikelsen var enorm för vissa elever när de inte fick MVG. Den som började gråta fick gå in i det rum som fanns hos skolsköterskan för att få lite lugn och ro.

Själv drogs Matilda också in hetsen. Hon pluggade hårt och fick toppresultat, utom en period i trean. Då blev hon direkt inkallad till läraren.
– Han undrade om något hänt och gav mig VG-varning. Någon ordentlig hjälp eller stöd fick jag inte. Det var snarare så att pressen ökade. 
Slutbetyget, MVG i alla ämnen på naturprogrammet, fick hon först efter avslutningsdagen. Skolan hade året innan beslutat att inte dela ut betygen på examensdagen efter en incident. 
– En kille som var så arg och besviken på sitt betyg att han jagade en lärare och tryckte upp honom mot ett träd och skrek. 
Veckorna efter examen hände något för Matilda. Det var som en fördämning brast. 
– Jag mådde dåligt och hade ont i magen. Jag gick till en läkare som sa ”sluta stressa och sov mer”. Jag hade magkatarr, på gränsen till magsår och började äta medicin. 

Det tog minst ett år för Matilda att må bättre igen efter att ha fått professionell hjälp. Det fick aldrig tre av hennes kamrater i parallellklasserna. De tog livet av sig månaderna efter examensyran. Det var två tjejer som hon inte kände så väl och en kille som kom från samma förort som Matilda.
– Han var utåtriktad och populär. Han var den sista jag trodde skulle ta livet av sig, berättar Matilda.

Tre av sammanlagt 75–80 elever tog livet av sig på en av landets mest profilerade friskolor. Var det en slump? Eller kan betygshets få så här förödande konsekvenser? Matilda tvekar inte. Hon tror inte att det var en slump.
– Frågar du alla som gick på skolan skulle säkert hälften säga att det var fantastiskt, de hårdhudade. Lite känsligare personer, som jag själv, tog skada. Men det var först när jag slutat som jag verkligen började reflektera över skolan. När den pågick var vi liksom i en bubbla. Alla var övertygade om att det skulle vara så här tufft.
– Jag tycker att det ska finnas skolor som ställer höga krav, men det måste gå att göra på andra sätt.

Åren efter gymnasiet jobbade hon i en affär och gick lite olika kvällskurser. Men sedan ett år går hon på en estetisk yrkesutbildning.
– Här kan jag vara mig själv. Det är avspänt och fantastiskt roligt.
När hennes lillebror skulle välja gymnasier funderade han på att välja samma skola som storasyster.
Men Matilda var tydlig:
– Gå inte där. Som tur var lydde han mitt råd. . .

Fotnot: Matilda heter egentligen något annat

Kommentera