bikupa_undervisning
Naturnära

Bin i skolan för undervisningen

På Engelbrektsskolan i centrala Stockholm har man tagit in bin som en del av undervisningen i naturvetenskap – och de nya bikuporna på skolans tak ingår i ett internationellt forskningsprojekt. ​

Bikuporna ingår i det internationella forskningsprojektet BeeBIT eHive, som skolan har fått Erasmus plus-medel för. Erasmus plus är ett EU-projekt för att stödja internationella projekt inom utbildning och idrott. I projektet ingår elva likadana kupor spridda i sju länder. Detta ger forskarna värdefulla kunskaper om biodling och hur bina påverkar oss, men ökar också kunskaperna om bin och ekotjänster bland skolbarn.

– De elever jag besökt har lärt sig att bina är otroligt viktiga och pollinerar våra blommor. Vi har gått igenom hur de påverkar vår frukost. Eleverna har fått säga vad de äter till frukost och vad som inte skulle ha varit där om bina inte funnits, berättar Daniel Bengtsson, som är naturkunskapslärare på Engelbrektsskolan i centrala Stockholm.

Att lära sig om ekosystemet och livscykler är en del av läroplanen och trots att många elever och lärare var lite osäkra på om det var klokt att ha bin så nära skolgården så har Daniel genom information och samtal fått dem på sin sida.

– Många har tyckt att det varit obehagligt, men i överlag har det varit positivt. Jag har lärt eleverna att de inte är farliga för oss människor och att de är gulliga och ger oss honung.

Det var på en festival för naturkunskapslärare i Polen 2013 vid namn ”Science On Stage” som Daniel mötte en tysk som behövde partners till ett nytt projekt. Så tillsammans med nio andra lärare gjordes en ansökan och biodlingen blev tillslut en del av NT-lyftet (en satsning på naturvetenskap och teknik) för Engelbrektsskolan.  

– Djur är viktiga i undervisningen. Det ger en ny dimension till undervisningen att besöka bondgårdar och gå ut i skogen och letar djur. Jag tycker att det är viktigt att man lär sig om dem och om vilken roll de spelar och att det är ett system som påverkar oss.

Eleverna har ännu inte introducerats till forskningsdelen av projektet utan det kommer närmare vintern då även en del av det tyska studiematerialet om forskningen kommer att översättas och vara en del av elevernas undervisning.

– De får lära sig om hur man studerar data och de diagram vi får utav bikuporna. Hur många flyger in och ut ur kupan beroende på vädret? Bikupan står på en våg så att vi kan se hur vikten påverkas under ett helt år. Vad var det för väder när den ökade i vikt? Vad händer om våren kommer tidigt? Och så mycket annat.

Men det finns också en del baksidor med att ha blivit nybliven biodlare. Daniel Bengtsons son frågade en dag varför de plötsligt äter så mycket honung.

– Det är för att du är så söt … och för att din pappa blivit biodlare svarade jag då, säger Daniel Bengtson nöjt.

Kommentera