bosse_0

Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund, medverkade i gårdagens Debatt i SVT. Han menar att skolan är en otrygg arbetsplats och att något måste göras.

Trollhättan

Bo Jansson i SVT Debatt: Skolan är en osäker plats”

Bo Jansson, ordförande i LR, är bestört och i chock efter gårdagens händelser.
– Skolan är inte en trygg plats för lärare och elever, slår han fast i SVT:s Debatt. 

Bo Jansson var på plats i Trollhättan under gårdagen. Efter besöket på Kronanskolan, där en av de svårt skadade lärarna är medlem i Lärarnas Riksförbund och tillika skyddsombud, var han med i SVT:s program Debatt för att diskutera frågor kring trygghet och säkerhet i våra skolor.

– Jag håller med om att det är för lätt vem som helst att komma in på skolor. Det är inte en trygg och bra miljö för lärare eller elever. Jag har varit lärare på högstadiet i mer än 30 år och jag har alltid varit förvånad över detta, sa han.

Han tror att skolor med någon slags av identitetskontroll är att föredra. Men säkerheten behöver inte nödvändigtvis bestå av metalldetektorer eller vakter som kontrollerar vem som går in och ut. I stället kan man skapa en kontroll och trygghet med andra hjälpmedel.

– Jag tror att ett bra scenario skulle kunna vara en slags inträdeskontroll. Jag är rädd för att vi annars kan få en överreaktion och det skapar inte trygghet utan större oro. Jag tror att vi kan kombinera detta på ett omdömesgillt sätt.

Inträdeskontroll, där besökare får anmäla sig i en reception, visa en ID-handling och skriva in sig och i retur får en besöksbricka, är vanligt på andra arbetsplatser. Där har skolan mycket att lära och ta efter, menar Bo Jansson.
– Skolan ska naturligtvis vara öppen mot samhället men inte på det viset att vem som helst kan komma in. Man går inte på kommunhuset och träffar politiker hur som helst heller.

En lösning kan vara att skolorna har en entré och en reception där besökare får anmäla sig.

– En entré med någon form av kontroll borde finnas, det skapar trygghet för eleverna och lärarna. Man kan ha en portkod för eleverna medan besökare får ringa på och anmäla sig i en reception. Elever och lärare måste ha rätt till samma trygghet.

Bo Janssons besök på Kronanskolan väckte många tankar. Han är både bestört och chockad över det inträffade. 

Kommentera