bosse_trafikljus
Fackligt

Bo Jansson lämnar LR i maj

Bo Jansson ställer inte upp för omval till ordförandeposten i Lärarnas Riksförbund i maj 2016.
– Ställer man upp för fyra år till då ska man vara beredd att sitta hela perioden ut. Då har jag ärligt tänkt efter: ska jag vara ordförande för LR 2020? Nej, det ska jag inte. 

I maj 2016 har Lärarnas Riksförbund kongress. Men redan nu i höst drar nomineringsprocessen till förbundsstyrelsen i gång och det var det som fick Bo Jansson att meddela sitt beslut redan nu.

– Jag vill att organisationen får god tid på sig att få fram en ny ledning och jag vill att det ska vara en så öppen process som möjligt, där medlemmar och ombud kan få så stort inflytande som det bara går, säger han och fortsätter:

– Det är nu i höst diskussionerna kommer att ske i kommunföreningar och distriktsstyrelser och då tycker jag att det är schysst och bra att alla redan innan det arbetet sätter igång vet förutsättningarna. Om de vet att ordföranden inte tänker fortsätta blir det en annan diskussion.

När tog du beslutet om att inte ställa upp?

– Jag har talat med medlemmar innan sommaren och under sommaren som sagt att de vill nominera mig till en ny mandatperiod. Det har fått mig att inse att jag måste ge besked. Det känns inte schysst att dröja med svaret. Ställer man upp för fyra år till då ska man vara beredd att sitta hela perioden ut. Jag har ärligt tänkt efter: ska jag vara ordförande för LR år 2020? Nej, det ska jag inte. Jag hade gärna varit yngre.

Du sitter kvar som ordförande i nästan ett helt läsår till, vad vill du göra under den perioden?

– Jag känner mig fortfarande taggad för min roll, och glad och stolt över att jag fick uppdraget. Just nu är vi inne i en oerhört intressant period, ett viktigt och kritiskt skede för svensk skola. Vi ser att det börjar hända något med lärarnas löner, men inte tillräckligt när det gäller arbetsförhållandena. Där behövs det positiva signaler, att vi ser att arbetsgivarna tar det på allvar. Till att börja med måste jag vara med och säkra de tre statliga lärarmiljarderna. De är inte beslutade i riksdagen ännu. Vi måste hitta en form för dem där huvudmännen inte kan backa undan. Där har vi ett gemensamt intresse med politikerna och vi måste vara med i den processen.

– Jag vill också att vi ska jobba bättre med medlemmarnas arbetsförhållanden. Det jag känner att vi har lyckats med är att hela organisationen lokalt nu aktivt drar år samma håll. Vi har aktiverat oss under devisen ”Vi är LR”. Det känns viktigt för mig som ordförande att det inte bara är jag som syns och hörs, eller kansliet i Stockholm, utan att alla ombud i hela landet engagerar sig på ett intensivare sätt. Vi syns mer och tydligare och vi visar att vi är många som kämpar för lärarnas bästa. Det kommer att ge resultat. Men ännu är vi inte tillräckligt bra när det gäller arbetsbelastningen.

– När det gäller arbetet för organisationen, nu när vi går mot en kongress, så vill jag att vi i förbundsstyrelsen ska förbereda oss på ett annat sätt än tidigare, att vi ska upp ur gamla hjulspår. Jag vill att vi lyfter blicken och inte bara gör det formella arbetet med stadgar, motioner, propositioner och ekonomi. Förbundsstyrelsen kommer att ägna en intensiv vecka åt diskussioner kring hur vi vill ha det och då måste vi börja med att dra ut riktlinjerna kring hur förbundet ska fortsätta arbeta för att vara relevant för medlemmarna. När det gäller professionsutveckling kan vi till exempel göra mycket mer. Jag ser ett behov hos medlemmarna av att använda det nätverk som finns inom facket. Naturligtvis ska arbetsgivaren stå för kostnaderna när det gäller utbildning, men vi ska vara pådrivande. Där kan vi utnyttja organisationen bättre och det behöver vi också göra för att bli relevanta. Dessutom måste vi ta tag i det faktum att vi har allt fler medlemmar som arbetar i friskolor. I dag har de inte samma möjligheter att påverka LR som de andra medlemmarna. Det måste vi förändra.

Vad ska du göra sen, efter maj 2016? Går du tillbaka till klassrummet?

– Jag kommer att ha ett antal uppdrag kvar även efter maj 2016. Bland annat i Lärarfackets europastyrelse och i SACOs styrelse. Och visst, jag är tjänstledig från mitt lärarjobb och det skulle inte kännas det minsta konstigt att gå tillbaka, det är så jag har tänkt hela tiden. Men nu har jag ju nästan ett läsår på mig att bestämma vad jag ska göra sen. 

Kommentera