scott_white_2

Scott White lämnade England för att arbeta som lärare i Skellefteå.

| Foto: Jonas Westling
Rekrytering

Brexit fick Scott att bli lärare i Skellefteå

Scott White var en av många missnöjda lärare i det engelska skolsystemet. Biljetten till Skellefteå blev vägen ut.

Att Scott White valde att lämna England beror till största delen på ett politiskt beslut – brexit.

– Vi har i många år drömt om att pensionera oss i Europa, så min fru och jag var inte alls nöjda med att Storbritannien valde att lämna EU. Jag hade redan börjat titta på alternativa vägar när den här möjligheten dök upp.  

Möjligheten? En ettårig anställning i Skellefteå, drygt 2 600 kilometer från Kent i södra England där paret White bodde. Scott White såg det som ett äventyr – men också en chans att känna sig hemma. 

– Jag har arbetat i Storbritannien i 17 år, men är ursprungligen från Kanada. Det kändes kul att få återuppleva ordentlig vinter igen.

Lagom till höstterminen anlände han och frun Berenice White – också hon lärare. Men deras upplevelser har sett olika ut. För Berenice White som är lärare i engelska har övergången varit enklare, medan Scott White i dagsläget har en något mer junior roll. 

– Jag är lärare i NO och historia men sedan jag kom hit har jag hjälpt till med spanska och teknik. Det har verkligen varit en blandning och det handlar mycket om att skolan jag är på är projektbaserad, vilket innebär att vi ofta är två lärare i klassrummet. Nu jobbar till exempel en klass med antiken och då pågår det arbete i naturvetenskapliga ämnen, historia och svenska parallellt, förklarar Scott White. 

De flesta av mina kollegor i England var ganska avundsjuka när jag flyttade.

Lektionerna på SFI en förmiddag i veckan och arbetet i skolan gör att han i dag talar grundläggande svenska, men undervisningen sker i dagsläget ändå på engelska. 

– Många av eleverna kan prata hyfsad engelska, men att lyssna till språket en hel lektion blir för utmanande. Om jag håller i en lektion så kan en annan lärare därför ge en fem minuters sammanfattning så att alla elever hänger med. Jag tror att när vi närmar oss sommaren så kommer jag ta mig an en mer senior roll.

Om det svenska skolsystemet har han bara positivt att säga. 

– De flesta av mina kollegor i England var ganska avundsjuka när jag flyttade, för att vara lärare i England just nu är väldigt utmanande. När saker inte fungerar inom utbildningsväsendet så skyller regeringen och föräldrarna på lärarna. Dessutom är klasstorlekarna för stora och det finns så många regler att barnen blir rebelliska. Det var därför uppfriskande att komma till ett skolsystem där eleverna har väldigt lite att vara rebelliska mot och man kan fokusera på att lära ut i stället, förklarar Scott White. 

Scott White är lärare i historia och NO, men i Skellefteå har han hjälpt till med både spanska och teknik.
Scott White är lärare i historia och NO, men i Skellefteå har han hjälpt till med både spanska och teknik. | Foto: Jonas Westling

Det är roligt att gå till jobbet igen.

Han menar att skillnaderna även märks av på ledningsnivå. 

–  När en rektor vill pröva något nytt i den svenska skolan har hen möten med personalen och diskuterar det – sedan tas besluten utifrån diskussionen. I Storbritannien är det massor av lager i organisationen, det finns ingen diskussion, du blir bara tillsagd vad du ska göra och det tas ofta beslut utan att ha i åtanke hur det kommer att påverka dig som lärare. I Sverige är det en mycket mer jämlik process. 

Att det finns så mycket missnöjda lärare i England gör att Scott tror på att fortsätta rekrytera därifrån. Med anledning av brexit har han även föreslagit för förvaltningschefen att satsa på norra Kanada, som Scott White menar har en snarlik kultur.

– Anders Bergström försöker tänka utanför boxen, de vet inte ännu om det kommer att funka. Men hittills verkar både kommunen och rektorn på min skola nöjda, så det känns lovande. Dessutom tror jag att det finns en hel del i det här projektet för både personal och elever som inte är helt lätt att mäta. Alla blir mycket mer medvetna om världen utanför Skellefteå och Sverige och hur människor tänker olika. Jag lär mig av barnen och de lär sig av mig, säger Scott White. 

Ser du dig själv i Skellefteå om fem år? 

– Jag gör faktiskt det. Jag känner mig så mycket mer avslappnad och känner ett inre lugn. Luften är friskare, jag får mycket mer träning – min hälsa har aldrig varit bättre. Och det är roligt att gå till jobbet igen.  

Kommentera