Lärarstöd

Christina stöttar oroliga studenter: ”Det är värt det”

Lärarstudenterna tvekar ibland när de ser låg- och mellanstadieläraren Christina Nyströms arbetsmiljö.
– Jag brukar säga att det finns många jobbiga situationer, men att det är värt det, säger hon.

Skolan är liten och Christina Nyström beskriver upptagningsområdet som ”ett lugnt medelklassområde med alla socialgrupper”. Trots att hon arbetar med elever som går på låg- och mellanstadiet, tycker Christina Nyström att våldet och hoten mot lärare har ökat. Lärarstudenterna som kommer till skolan för att göra praktik tvekar ibland. 

– De märker att det blir många oroliga situationer. De ifrågasätter om det är så här det ska vara och om de kommer att orka med jobbet. Men jag brukar säga att det finns många jobbiga situationer, men att det är värt det, säger hon.

Hon och kollegorna går omkring med en oro för att det ska hända något. Och den oron påverkar undervisningen. Christina Nyström upplever att hon har gott stöd från skolledningen.

– Det är inte där det brister. Jag skulle nog vilja säga att skolhälsovården borde ge hjälp tidigare åt de här barnen. Vi har en jättebrist på skolpsykologer, säger hon.

Ändå trivs Christina Nyström med sitt arbete. Hon har femton års erfarenhet och har aldrig funderat på att byta.

Hon gillar samarbetet med kollegorna och att läraryrket aldrig är tråkigt.

– Men det allra viktigaste är när man ser nyfikenheten och glädjen hos barnen, det är en kick när man ser att de inser att de lärt sig något. Glädjen i att lära sig att få göra nya saker. Det är den största belöningen

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm