corona_skolan

3D-illustration av coronaviruset. Foto: Shutterstock/Andreas Hillergren

Hälsa

Corona-rådet: Finns ingen anledning att stanna hemma trots resor

Många elever har nyligen kommit tillbaka efter resor utomlands på sportlovet. Varken Folkhälsomyndigheten eller Skolverket ser dock någon anledning till att hålla barn eller lärare utan symtom hemma, även om de vistats i områden där corona sprids.

Den senaste tiden har man konstaterat spridning av coronaviruset i bland annat norra Italien och i Iran, länder dit många svenskar reser. 

På måndag återvänder många elever från sportlovet i bland annat Stockholm, Värmland och på Gotland. I de södra delarna av landet har man redan haft lov, och i norr börjar lovet på måndag.

Enligt de råd som Folkhälsomyndigheten sammanställt tillsammans med Skolverket ska elever och skolpersonal gå till skolan som vanligt, vilket område man än har rest i.

”Ur ett smittskyddsperspektiv finns i dagsläget ingen anledning att friska elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan”, skriver myndigheterna.

– Det följer samma linje som råden till hela befolkningen. Vi har ingenting som talar för att skolor skulle vara ett speciellt stort ställe för spridning. Det är en klar skillnad mot den vanliga influensan, där det finns en del som tyder på att skolor kan vara viktiga i spridningen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Skolvärlden.

Däremot uppmanas man vara uppmärksam på symtom – hosta, andningssvårigheter och feber. Om man känner av de här symtomen efter att ha besökt riskområden bör man kontakta 1177.

– Det finns ingen vetenskap som tyder på att man är smittsam när man inte har symtom. Men symtomen kan vara väldigt vaga så det gäller att vara uppmärksam, säger Anders Tegnell.

Under torsdagen fick utbildningsförvaltningen i Stockholm flera samtal från oroliga föräldrar, rapporterar DN. Utbildningsdirektören Lena Holmdahl säger till tidningen att kommunen följer Folkhälsomyndighetens råd och att de noga håller koll på utvecklingen. Enligt henne har föräldrar inte rätt att hålla barnen hemma av orosskäl.

– Det är ogiltig frånvaro. Jag har full förståelse för om det finns oro, men vi följer skollagen och skolplikten råder, säger hon till DN.

Även i andra kommuner förväntas barn och personal infinna sig i skolan.

– Barn som inte har några symptom alls, och där ingen annan i resesällskapet heller har uppvisat några symtom, ska gå i skolan som vanligt, säger Anna Olin, verksamhetschef för elevhälsan i Malmö till Kvällsposten.

Några som har valt att ha andra rutiner är den stora friskolkoncernen Academedia. Där kräver man att elever och personal som besökt Kina ska kontakta skolledningen innan de återvänder till skolan. Fram till på torsdagen var rutinen att man skulle vara hemma i 14 dagar, även om man kände sig frisk.

Också många företag har infört egna regler kring hur personal som vistats i riskområden ska hanteras.

– Det är upp till dem att bedöma. Vi bedömer det ur vårt perspektiv på Folkhälsomyndigheten, baserat på den kunskap vi har och den vetenskap som finns runt att stänga skolor och liknande i samband med den här typen av händelse, och det finns inga tecken på att det skulle ge effekter, säger statsepidemiologen Anders Tegnell och fortsätter:

– Möjligen finns det saker som talar emot, att är man inte i skolan så träffar man massa människor på andra sätt och det kan orsaka en ännu större spridning som är svår att kontrollera.

I veckan kom beskedet att alla skolor i Japan kommer att hållas stängda från och med måndag.

– Det finns vissa ställen i världen där man stänger skolorna, men det gör man ju inte för att personer kommer från andra länder, utan för att man har en spridning på gång som man möjligen kan påverka genom att stänga skolorna. Men det är ett helt annat scenario än vad vi har här i dag, säger Anders Tegnell.

Kan det bli läge att ändra rekommendationen till skolor framöver?

– Inte som vi ser det just nu. Om vi hamnar i det läget att spridningen är så omfattande att vi inte ser det som meningsfullt att försöka bryta smittkedjorna, då blir det ett annat läge. Men där är vi inte alls än. 

Skolverket har inga egna rekommendationer när det kommer till coronaviruset, säger Per Andersson på presstjänsten till Skolvärlden.

– Det är Folkhälsomyndigheten som ger råd kring hur man ska agera, där har vi ingen egen expertis. Det vi har bidragit med är information kring skollagen, säger han.

Har ni märkt av någon oro från skolorna, har många hört av sig?

– Nej, inte vad jag känner till.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm