anna_ekstrom_presskonferens

Utbildningsminister Anna Ekström.

Corona

Coronabesked: Gymnasieskolan stängs igen

Gymnasieskolan går tillbaka till fjärr- och distansundervisning i en månad.

Måndagen den 7 december ska landets gymnasieskolor ännu en gång gå över till undervisning på distans. Det beskedet ger statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) på torsdagen.

–  Det här innebär att landets gymnasielärare och gymnasierektorer och gymnasieelever kommer att behöva ställa om sin undervisning. Jag är fullt medveten om att det inte är lätt, men som läget är så är det behövligt, säger Stefan Löfven.

Beslutet kommer efter en rekommendation från Folkhälsomyndigheten, som betraktar det som en åtgärd för att minska smittspridningen i hela samhället och inte bara i skolan.

– Syftet är att minska trängseln i samhället, till exempel i kollektivtrafiken. Men vi ser också att det finns en stor smittspridning i den här åldersgruppen, säger Johan Carlsson, generaldirektör FHM.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén kallar beslutet ”svårt men rimligt”.

– Det fanns inget alternativ till beslutet mot bakgrund av den smittspridning som nu förekommer bland äldre elever, säger hon.

Samtidigt lyfter hon den oro som finns inom den alltjämt öppna grundskolan, och särskilt på högstadiet.

– Där måste riskbedömningar omedelbart genomföras och all undervisning i trånga lokaler snabbavvecklas. All verksamhet som kan ske från hemmet ska i detta läge också ske från hemmet, säger Åsa Fahlén.

Det finns ingenting i livet som är hundra procent riskfritt.

Under torsdagens presskonferens får Johan Carlsson frågan om vilka risker man utsätter elever och lärare i grundskolan för.

– Det finns ingenting i livet som är hundra procent riskfritt. Men risken är mindre ju yngre barnen är, svarar han.

Utbildningsminister Anna Ekström fyller i:

– Till skillnad från många andra länder stängde vi inte våra skolor i Sverige i våras. Nu ser vi hur många länder kämpar för att hålla sina skolor öppna. Men det kräver ju förstås att eleverna lyssnar på lärare och vuxna.

Åsa Fahlén menar att elever, lärare och skola behöver kompenseras för det hårda arbete man nu utför, och får det ökade kunskapstapp man nu befarar.

– Distansundervisning leder till ökad arbetsbelastning för en redan hårt pressad lärarkår som nu återigen får göra om sin planering och anpassa sig efter nya krav. Hur lärarna än sliter så vet vi att det kommer att leda till att vårens kunskapstapp nu byggs på ytterligare. När får skolan sin tilläggsbudget?

Stängningen av gymnasieskolan ska pågå fram till och med den 6 januari 2021. Gymnasiesärskolan är fortsatt öppen då den elevgruppen bedöms ha stora behov av närundervisning på plats i skolans lokaler.

Kommentera