demonstration-kph-2

Danska lärare förlorare i konflikten

I snart en månad har de danska lärarna varit utestängda från sina jobb, men nu är konflikten över efter att regeringen gripit in.– Konflikten har slutat i en stor seger för arbetsgivarna. På alla punkter som rör lärarnas arbetstid har arbetsgivarna i Kommunernes Landsforening fått sin vilja igenom, säger arbetsmarknadsforskaren Flemming Ibsen till Ritzau.

Konflikten handlar framför allt om makten över lärarnas arbetstider och nu väljer regeringen att gå på arbetsgivarsidans linje och genomför en form av express-lagstiftning, som kan träda i kraft så snart folketinget tagit beslut. Planen är att skolorna ska öppna igen på måndag.

– Det som nu händer i Danmark när regeringen går in och kör över lärarna har vi erfarenhet av när lärarna kommunaliserades i Sverige. Även då köptes en del av lärarkåren med löften om löneökningar. Men resultaten blev en reform som nu lett till sjunkande kunskapsresultat och försämrad professionell frihet för lärarna, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund, i en kommentar.

Dansk media avslöjade nyligen att KL och regeringen tillsammans förberedde sig för den lockout som snart har pågått i en månad. Den danska motsvarigheten till Justitieombudsmannen har granskat regeringens agerande och finner inte att det bryter mot lagen – men anser att det gemensamma arbetet är ”förvånande”.

– Många danska lärare riktar ilska mot regeringen eftersom man helt klart upplever att det hela har skett med regeringens goda minne. De upplever att det kommer direkt från det danska finansdepartementet – som vill dra ner på kostnaderna och tvinga lärarna att arbeta mer, säger Bo Jansson, ansvarig för internationella frågor i förbundet och som nyss har varit på besök i Danmark för att följa konflikten.

Bo Jansson hoppas att konflikten i Danmark inte får konsekvenser här hemma. Lärarnas Riksförbund vill snarare tillsammans med de svenska arbetsgivarna ta ett kliv mot ett avtal som liknar det som KL rivit upp i Danmark.

– Vi menar att man behöver tid till både för- och efterarbete till lektionerna. Från vår sida försöker vi få tydligare regleringar gällande arbets- och undervisningstiden. Vi är inne i ett arbete där vi försöker få arbetsgivarna i Sverige att förstå att det här är viktigt för kvaliteten på undervisningen. Naturligtvis är det olyckligt om man krossar lärarkåren i ett grannland, det är ingen bra situation, säger Bo Jansson.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm