Skolattentat

Därför gick mannen till attack på sin gamla skola

Hade med sig knivar, yxor och brandbomber

Varberg skolattack 2

25-åringen hade med sig knivar, yxor och brandbomber när han klev in på Peder Skrivares gymnasium i Varberg. Han dömdes till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

| Foto: Polisen

På ett år har Sverige drabbats av tre skolattacker.
En 26-årig man har dömts för den första attacken i Varberg.
Skolvärlden har kartlagt hur det gick till när den före detta eleven tog sig in på Peder Skrivares gymnasium med knivar, yxor och brandbomber.

28 januari 2021 tar mannen ledigt från jobbet för ett tandläkarbesök, men han har helt andra planer för torsdagen och packar ner två knivar, tre yxor och tre brandbomber i sin sportbag och ställer brandfarliga vätskor och tygtrasor på spisen.

Han länkar ett TV4-klipp om skolmördaren Anton Lundin Pettersson på sin Facebooksida och byter omslagsbild till en Pink Floyd skiva och länkar till låten ”Goodbye cruel world”.

Det krånglar med proppskåpet när han ska starta en eld på spisen, så han lämnar ett avskedsbrev på sängen, låter nyckeln sitta kvar i ytterdörren för att underlätta för polisen att senare ta sig in i lägenheten och tänder istället eld i soprummet i huset.

Men innan vi hoppar fram till klockan 9.36 då mannen stiger på tvåans buss går vi tillbaka i tid till de händelser som gör att åklagaren/tingsrätten definierar hans handlingar till ett skolattentat.

Målar slagord på väggarna

16 december: Han skriver ett meddelande till sig själv i Messenger. ”Det var kul att lära känna er alla men inom 2 timmar kommer jag troligtvis vara död eftersom det jag nu kommer göra slutar med döden. Tänker gå samma väg som den svenska Hjälten Anton Lundin Pettersson må han vila i frid och döda så många jävla personer jag kan innan polisen skjuter mig så det är troligtvis det sista nu hör av mig och allt blod som spills är staten jävla händer det är deras fel att det blev som det blev//”

* * *

21 januari: Han laddar ner dokumentet ”Skolattacken i Trollhättan”, en uppsats från Lunds universitet, i mobilen.

* * *

25 januari: Han fotograferar två hemgjorda brandbomber, så kallade Molotov coctails, i sin lägenhet.

* * *

27 januari: På eftermiddagen länkar han till en Youtube-video från Nordiska motståndsrörelsen på sin Facebook-sida. På kvällen fotograferar han av två yxor han stulit på jobbet. Sedan målar han slagord på väggarna i lägenheten.

Klotter Varberg

Gärningsmannen klottrade slagord på väggarna i sin lägenhet. Foto: Polisen

| Foto: Polisen
Garderob Varberg

På en garderob skrev gärningsmannen ”ni ska dö”. Foto: Polisen

| Foto: Polisen

En timme före midnatt laddar han ner bilder på två skolmördare; Anton Lundin Pettersson (som dödade tre personer och skadade två och själv sköts ihjäl av polis) – och Elliot Rodger (som dödade sex personer och skadade 14 innan han tog sitt liv. Efter det byter 26-åringen sin bakgrundsbild i mobilen till en annan massmördare, Dylann Roof.

Sedan fotograferar han något som ser ut som en bomb med en klocka mellan två sprayburkar och tändanordningar, varpå han byter sin omslagsbild på Facebook till ”stolt svensk” och går och lägger sig.

Färre elever i skolan

28 januari – före attacken: Mannen lämnar en lapp i lägenheten:

Jag gör detta för mina idoler Dylann Roof, Elliot Rodgers och Anton Lundin Pettersson. Vill inte överleva mitt dåd

Det finns en något längre text också:

1 PS Mål 90 pers

2 Håsten Mål 50 pers

3 Haga Mål 20 pers

Metod yxa bomb elda kniv

Planerat 3 månader

Mitt mål är att sprida kaos för att jag fått lida

Nu ska ni andra få känna min vrede

Gärningsmannen kliver på bussen på sin väg till skolan. Foto: Polisen

Han stiger på buss 2 klockan 9.36 och har bara en hållplats kvar när räddningstjänst, polis och brandkår får larm om att det brinner i soprummet i huset han bor i. 9.42 hoppar han av och börjar en sju minuter lång promenad till Peder Skrivare som är en av Sveriges största gymnasieskolor och har undervisning i elva större byggnader.

I vanliga fall finns här 1 900 elever och all skolpersonal (ungefär lika många som Varbergs BoIS publiksnitt på 2 071 personer när de gick upp i Allsvenskan 2019 innan corona gjorde sitt intåg), men tack vare distansundervisning är bara 215 personer på plats i skolan. 101 av dem finns i det som polisen kallar byggnad nummer ett. Det är dit 26-åringen är på väg.

Men eftersom övervakningskamerorna bara är på från 18.00 på kvällen till 06.00 finns det inga bilder på vilken väg han tar. Faktum är att bara två personer ser mannen när han går i riktning mot den byggnad han själv studerade i för 5,5 år sedan. Han har på sig gula och svarta arbetskläder, svart keps och ett blått munskydd.

Mannen skriker ”stick härifrån”

28 januari – under attacken: Han går in på en liten toalett klockan 9.50. I det trånga utrymmet får han på sig ansiktsmask och svetsarsmask och tar fram yxorna. Två av brandbomberna och en tändare blir kvar där inne, en är svedd i den trasa som ska hålla elden vid liv, och ytterligare en molotovcoctail välts omkull utanför dörren.

Han tar sig in i skolkorridorerna. En anställd ser honom vid tiotiden och berättar:

”Han har gula arbetsbyxor och en svart tröja. Han har en svart hjälm på sig och en yxa i ena handen. Han går förbi caféet och vidare bort i skolan. Strax efter hör jag en smäll.”

Två 17-åriga elever sitter i caféet. Den ena pojken ringer sin pappa i mobilen och berättar att det är lektion om fem-tio minuter. Sedan hör han hur någon säger ”stick härifrån” och tittar upp. Yxmannen är en meter från pojken och hans kamrat när han upprepar ”stick härifrån”. Mannen gungar med kroppen. Den ena yxan är i brösthöjd och den andra håller han över huvudet.

Pojkarna tror att det är ett skämt. Men sedan svingar mannen med yxorna och träffar en skylt som hänger i taket.

Pappan hör sonen säga ”det står en man här med yxor” innan samtalet bryts. Pojkarna ser att mannen bär en ansiktsmask och de hör en ihållande signal – det är larmet från skräckfilmen The Purge som spelas i 25-åringens mobil.

”Jag kan inte komma därifrån för han står där med två yxor. Jag tänker att jag kommer dö. Han kommer slå mig i huvudet eller något”.

När mannen skriker ”stick härifrån” för tredje gången är rösten mer aggressiv och pojken sträcker sig efter sin vattenflaska och ser hur yxan höjs och träffar honom över handen.

Mannen står stilla i några sekunder och tittar på pojkarna under tystnad. Det är bara ljuden och musiken från ”The Purge”-filmen som hörs innan mannen går därifrån.

Docka klädd med beslagtagna kläder och yxor som gärningsmannen bar under dådet. Foto. Polisen

Pojken försöker ringa upp sin pappa igen, men händerna skakar och han tappar mobilen som går sönder. Han och kamraten tar sig till rektorn för att slå larm.

Mannen slår också med yxan på ett fönster till ett klassrum där det sitter elever. Flera tror att det är något slags skämt.

På väg ut ur skolan möter 26-åringen en specialpedagog. Först tror hon att det är en byggelev. Sedan tänker hon att det möjligtvis är en arbetare. Men det är något som inte stämmer. Mannen har en väldigt märklig gångstil och ”går lite som en robot”. Det går inte att se mannens ansikte bakom visiret och han passerar 30 centimeter från specialpedagogen och vänder huvudet mot henne och morrar med ena yxan i höjd med revbenen.

Pappan ringer SOS alarm

28 januari – efter attacken: 26-åringen lämnar skolan 10.14. Efter rektorns larm hittas brandbomberna. På skolgården ligger yxorna och visiret. En patrull som just nu befinner sig på mannens hemadress där räddningstjänsten jobbar med att släcka mordbranden i soprummet åker mot Peder Skrivares gymnasium.

Flygfoto över skolan där kläder och vapen hittades efter dådet. Foto: Polisen

Ungefär samtidigt ringer mannen till sin pappa och säger att ”han gjort något dumt på en skola”. Pappan ringer SOS alarm och pratar sedan tre gånger till med gärningsmannen för att lugna honom.

Det är en hundförare som åker mot Håstens Torg, nära den skola som 26-åringen skrivit ”mål 50 pers” efter på lappen i lägenheten.

Gripandet är odramatiskt. 26-åringen får handbojor och berättar för polisen att han gått fram till en kille på skolan och sagt att ”det här är din jävla turdag” och att om bara den andre svarat något skulle ”jag ha slagit yxan i huvudet på honom”. Mannen säger att det skulle bli som i Trollhättan; att han varit inställd på att dö och döda – men att han inte vågade.

Den andra polispatrullen kommer dit och 26-åringen frågar om de varit på branden vid bostaden. Han säger att han egentligen tänkt elda upp sin lägenhet, men att det inte blev så. Polisen får reda på vapnen och brandbomberna i skolan. Hundföraren åker vidare till Peder Skrivares gymnasium för att säkra tre molotov coctails och bombtekniker skjuter sönder 26-åringens väska, men sladdarna och en klocka visar sig vara en atrapp.

Döms till sluten psykiatrisk vård

Efter gripandet: 26-åringen har luddiga minnesbilder i förhören och återkommer till att han inte mått bra. Efter en lång utredning yrkar åklagaren på tolv års fängelse, men en rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen lidit av en allvarlig störning när han utförde dådet.

25 januari – nästan ett år efter skolattacken – döms mannen istället till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning i Varbergs Tingsrätt.