valet

Del 6: Så ser partierna på 2017/2018

Del 6 Vad var det viktigaste som hände i skolan under 2017 och vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018? Skolvärlden ställde frågorna till riksdagspartierna.
Här är deras svar.

Lena Hallengren, utbildningspolitisk talesperson Socialdemokraterna

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Många viktiga saker har hänt i skolan, exempelvis uppropen mot sexuella trakasserier den senaste tiden. Dessutom har ett flertal viktiga politiska reformer genomförts under 2017, som tidigare obligatorisk skolstart och utvidgad Samverkan för bästa skola. Enskilt viktigaste som hänt svensk skola är dock Skolkommissionens slutbetänkande som överlämnades i april och regeringens snabba genomförande av deras finansieringsförslag. Statsbidraget om 6 miljarder årligen lägger grunden för en starkare styrkedja där staten åter tar ett omfattande ansvar för en likvärdig skola i hela landet.

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Att samtliga politiska partier nu samlas bakom Skolkommissionen och inte gör viktiga skolfrågor till populistiska slagträn i en valrörelse. Fokus behöver vara på dels hur vi ger lärare och skolledare rätt förutsättningar så att varje elev når kunskapsmålen, dels hur vi bryter skolsegregationen och ser till att alla aktörer som bedriver skola gör det av rätt syften – inte vinst eller religiös påverkan.

 

Stefan Jakobsson, utbildningspolitisk talesperson Sverigedemokraterna

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Tyvärr vågar jag nog påstå att inget positivt av större vikt har skett under 2017. Pisa-resultat och massor av politiska förslag till trots. Det viktigaste för lärarna är arbetsmiljön. Nu läser vi varje vecka i riks- och lokaltidningar om våldtäkter, bötning, misshandel i Sveriges skolor. Saker som om det överhuvudtaget skedde förr nu är vardagen för många av Sveriges elever och lärare. 
Då det saknas både effektiva och verksamma åtgärder mot de ungdomar som begår dessa brott och lärarutbildningen har mycket att önska gällande sin utbildning, så tillåts några få elever förstöra hela verksamheter. 

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Där skall jag vara väldigt kortfattad. Politisk Långsiktighet. Låt lärare och rektorer vara just det som de är utbildade till och få vidareutbilda sig och låt oss få återanställa all den omkring personal som kommunerna skurit bort sedan 1991. Kan vi sedan införa Singaporemodellen vad gäller ett karriärssystem för Sveriges alla lärare och rektorer så är jag nöjd för i år, tack snälla Tomten. 

 

Ulrica Carlsson, utbildningspolitisk talesperson Centerpartiet

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Att resultaten har vänt. Lärare och elevers hårda arbete har börjat visa sig. Men det är nu viktigt att vi fortsätter med tidiga satsningar, det är där vi gör skillnad.

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Att vi kan finna långsiktiga lösningar för skolan som ger lärare och elever arbetsro, då kommer även resultaten fortsätta upp. Bland annat behöver det fria skolvalet säkras och tydliga ramar för finansieringen sättas. Resurser ska gå dit de behövs allra mest.

 

 

Elisabet Knutsson, utbildningspolitisk talesperson Miljöpartiet

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Det som har satt prägel på hela skoldebatten och gett störst avtryck under 2017, som jag ser det, är skolkommissionens betänkande ”Nationell strategi för kunskap och likvärdighet”. Det är viktigt att vi tar hjälp av forskningen och erfarenheten i skolans praktiska arbete när vi lägger förslag om hur vi vill utveckla vårt skolsystem.
Jag vill även lyfta metoo-rörelsen som inte har lämnat någon del av samhället opåverkat. Det är viktigt att skolan tar de vittnesmål om sexuella kränkningar på allvar och arbetar vidare i sina jämställdhetssträvanden för att motverka destruktiva maskulinitetsnormer. Med ökad genuspedagogik och förstärkt värdegrundsarbete kan skolan bidra avsevärt i skapandet av ett samhälle där flickor och kvinnor slipper utstå dessa fruktansvärda övergrepp.

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Inför 2018 önskar jag att vi ger ett större utrymme i samhällsdebatten till det som fungerar bra i den svenska skolan. I tider av återkommande larmrapporter om tillståndet i skolan är det jätteviktigt att vi även lyfter fram de goda exemplen på alla engagerade lärare och ambitiösa elever som finns runt om i landet. Genom att belysa de goda exemplen bidrar vi till att skapa en stolthet bland lärare och elever, och vi kan även inspirera varandra i vår gemensamma strävan att utveckla skolan så att den blir ännu bättre. 

 

Annika Eclund, utbildningspolitisk talesperson Kristdemokraterna 

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Att resultaten i både PISA och PIRLS vände uppåt om än från en låg nivå. Lärare och annan skolpersonal har arbetat systematiskt med att förbättra skolresultaten. Även tidigt bedömningsstöd, tidigare betyg och andra reformer som alliansregeringen implementerade har gett resultat. Mest välkommet är att kravet på lärarlegitimation har ökat behörigheten hos dem som undervisar. Lärarlönerna har också stigit genom karriärlärarreformen och lärarlönelyftet men också på grund av konkurrensen om utbildade lärare. Det är positivt att vi har börjat tala om det som spelar roll för lyckade skolresultat såsom trygghet och arbetsro, lärare men rätt ämneskompetens och tydligt ledarskap.

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Att det finns tillräckligt med speciallärarkompetens ute på skolorna så att de elever med behov av särskilt stöd får hjälp av rätt utbildad personal. Att fler ska vilja välja läraryrket och att möjligheten öppnas upp för fler akademiker att gå en kompletterande pedagogisk utbildning. Att det finns tillräckligt med resurser för elevhälsan så att man, på ett tidigt stadium, fångar upp barn och ungdomar som drabbats av psykisk ohälsa. Att man intensifierar arbete mot mobbning och sexuella trakasserier samt lägger större vikt vid värderingsarbetet på skolorna. I en tid där vi omges av ”fake-news” och där våra barn och ungdomar hämtar sin information från sociala medier har även behovet av källkritik ökat vilket borde få en större roll i undervisningen

 

Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson Moderaterna

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Det går inte att underskatta läsningens betydelse för elevernas fortsatta lärande i de andra ämnena. Därför är årets viktigaste skolhändelse utan tvekan PIRLS-mätningen som visar att läsförmågan kraftigt har förbättrats hos våra fjärdeklassare. Mätningen visar att hårt arbete från Sveriges lärare gör skillnad i elevernas lärande. Det vill jag tacka lärarna för!

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Det är viktigt att hålla i den positiva resultatutveckling som vi har sett i de senaste årens internationella kunskapsmätningar. Vi behöver fortsätta utveckla kunskapsskolan med fler skickliga lärare, mer undervisning och trygghet och arbetsro i varje klassrum. Därför hoppas jag att vi får en vuxen ton i valrörelsen och att debatten om skolans fortsatta utmaningar kan föras på ett sätt som varken svartmålar skolan eller gör att färre söker sig till läraryrket, utan tvärtom bidrar till en bättre dialog.

 

Daniel Riazat, utbildningspolitisk talesperson Vänsterpartiet

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Metoo och de olika uppropen relaterade till skolans värld. Vänsterpartiet har länge arbetat för att uppvärdera arbetet för jämställdhet inom skolan. De berättelser som kommit har både varit skrämmande och välbehövliga för att visa på att det finns mycket att göra. I vår riksdagsmotion om skolan tidigare i höstas lyfte vi behovet av att prioritera arbetet mot sexuella trakasserier eftersom polisen pekat ut skolan som en utsatt miljö för tjejer. Vi har även i snart 20 års tid drivit krav på att införa feministiskt självförsvar i skolan som ett sätt att stärka tjejers självförtroende, att de har rätten att bestämma över sina kroppar. Parallellt behöver skolan arbeta med att motverka destruktiva könsnormer.

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Konkreta åtgärder för att höja läraryrkets attraktivitet och minska arbetsbördan för lärarna, så att fler söker sig till lärarutbildningen och för att få de som lämnat yrket att återvända. Vi har bland annat föreslagit färre nationella prov och utökat elevhälsoarbete. Vi vill även att förstelärarreformen avskaffas till förmån för karriärutvecklingsmöjligheter som bygger på tydliga kriterier. Vi har dessutom föreslagit att sakta ner tempot i digitaliseringen av skolan för att ge lärarna mer tid till kompetensutveckling och att känna sig trygga i de förändringar som sker. Såklart önskar vi även att riksdagen röstar för vårt förslag om en skola fri från privata vinstintressen.

 

Christer Nylander, utbildningspolitisk talesperson Liberalerna

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Jag är mycket glad över att vi fått internationella kvitton på kunskapsresultaten förbättrats. 

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Det finns fortfarande en hel del allvarliga problem. Tex är det för få som vill bli lärare och som stannar kvar i yrket. Det behövs fortsatt förbättrade kunskaper och bättre studiero. Det är alldeles för många som inte når gymnasiebehörighet. Jag hoppas vi får se trendbrott på dessa områden under 2018.

Nu är det din tur att tycka till. Hur ser du som läsare av Skolvärlden på Skolsverige 2017/2018? Klicka här för att delta i enkäten.

Här kan du läsa del 1del 2del 3del 4 och del 5 av Skolvärldens årsenkät.

 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm