val_debatt

Sarah Scheller, generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy.

Debatt

”Demokrati är inte något att ta för givet”

Debatt ”Vi måste alla engagera oss i demokratin – samtala med människor som inte tycker exakt lika, lyssna på andras argument, aktivt söka efter fakta ur flera perspektiv, vara källkritiska och använda våra röster”, skriver Sarah Scheller, generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy, i en debattartikel. 

Nu, två dagar innan valet, står partiet ”Alternativ för Sverige” i Kungsträdgården – en vecka efter att vi, Raoul Wallenberg Academy, haft våra kuber för mänskliga rättigheter där. Vi hoppas att människorna i Kungsträdgården denna vecka kan förnimma energin från de 3000 elever och lärare från hela Sverige som stod där för en vecka sedan och manifesterade för allas rätt till lika värde och trygghet.

Trygghet är för många inte längre en självklarhet. Högerextremism och rasism är på frammarsch i Europa och USA. Regeringen har identifierat antidemokratiska rörelser som ett hot mot demokratin i Sverige. Föregångare har kämpat för vår möjlighet att få vara delaktiga i hur vårt land ska styras utifrån en av flera grundtankar – alla är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. I nutiden måste vi värna demokratin och stärka den, för historien lämnar inte bara sin prägel utan kan också återupprepas. Demokrati är inte något att ta för givet.

Vår förebild – Raoul Wallenberg – agerade för medmänsklighet och mänskliga rättigheter. Hans handlingar får inte vara ett minne blott. Förmågor såsom civilkurage och empati behövs idag mer än någonsin.

I år har vi och våra unga protesterat mot rasism, främlingsfientlighet och nazism i Stockholm, i Visby, i Ludvika. På gator och i debattartiklar, i sociala medier. Demokratin äger vi tillsammans och om inte vi känner ett ansvar för den så urholkas den. Vi måste alla engagera oss i demokratin – samtala med människor som inte tycker exakt lika, lyssna på andras argument, aktivt söka efter fakta ur flera perspektiv, vara källkritiska och använda våra röster.

Jag känner på riktigt en oro för våra mänskliga rättigheter och vår demokrati. Därför samlar samlar Raoul Wallenberg Academy och MR-stiftelsen, valdagen, 90 experter på demokrati och mänskliga rättigheter, unga engagerade, samt aktiva i civilsamhället för att följa valet tillsammans.

Vi bevakar inte hur många procent ett parti får, vi har istället en helt partipolitiskt oberoende valvaka. Det vi fokuserar på är att bevaka valet utifrån ett allt angelägnare perspektiv: ett rättighets- och demokratiperspektiv.

Vi måste agera mot orättvisor. Alla vi kan göra något. Använd därför din röst. Som Hédi Fried, överlevande från Förintelsen säger: ”Vänj dig aldrig, blunda inte för det obekväma, för tecken som kan förebåda ondska. Höj din röst för rättvisan, fånga ögonblicket när din röst kan ändra på det påbörjade onda och var med, och skapa en bättre värld”.

Sarah Scheller, generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy

Kommentera