ronnbyskolan

I kapprummet hänger närmare 100 elever av sig ytterkläderna. Lärarna Karin Aleson, Camilla Vikell och Maria Flodström. Foto: Maria Flodström/Anna Wallin

Arbetsmiljö

Den tillfälliga paviljongen blev kvar i femton år

Elever som måste armbåga sig fram genom korridorerna, dålig luft och buller är bara några av skolans problem. I femton år har Rönnbyskolan väntat på att något ska göras åt utrymmesbristen.
– Det här är vår arbetsmiljö varje dag, säger läraren Anna Wallin.

Lärarna på Rönnbyskolan i Västerås är trötta på arbetsmiljön och det trånga utrymmet i skolan. Som en provisorisk lösning har därför två paviljonger satts upp, den ena för undervisningssalar och den andra för administration. Det var för femton år sedan men både paviljongerna och problemen med ett trångt utrymme kvarstår.

– Vi har pratat om detta dagligen över en längre tid och vi behöver se att någonting händer, säger Anna Wallin som arbetat på skolan i femton år.

Den provisoriska byggnaden med undervisningssalar står heller inte på en fast grund utan är en bit ovanför marken, vilket orsakar ett högt oväsen.

– Det blir ett väldigt högt buller när någon rör sig, tänk dig 90 barn med bongotrummor för det är så det låter. Eftersom det är så trångt blir miljön socialt otrygg, för man vet aldrig vem man råkar knuffa till eller vems armbåge man får i ansiktet. Vuxna skulle nog inte acceptera att man varje morgon, varje rast, varje lunch och varje gång man går hem måste armbåga sig fram genom ett hav av kroppsdelar. Vi har barn som är otroligt känsliga för buller, trängsel och för många intryck. Det är en prestation att de klarar av så mycket, säger Anna Wallin.

Arbetsrummet i samma paviljong beskriver Anna Wallin som för litet.

– Vi har sju skrivbord och sju vuxna där. Rummet var tänkt för fyra, men även det var lite trångt och sedan dess har vi tryckt in tre till. Det är skrattretande för vi slår oss och snubblar på varandra. Arbetsrummet är en fars.

Vid sidan av hur trångt det är har klassrumspaviljongen en rad problem, det har påträffats mögel, den har haft elfel och vid olika tillfällen har det slagit gnistor ur eluttag och lågor ur ett element. Skyddsombudet har vid tillfälle stängt paviljongen.

– Den har haft ett antal problem hela tiden. Under de första åren upptäcktes svartmögel och då byttes en hel vägg ut. Vi har haft elfel och stora problem med ventilationen varje år, speciellt sommarmånaderna eftersom det är väldigt varm. På vintern är det väldigt kallt istället, säger Karin Alesson.

För ett och ett halvt år sedan markerade en hund mögel igen. Detta åtgärdades, men det gjordes ingen uppföljning. Flera av lärarna upplever också hälsomässiga problem.

– Jag är en av de som undervisar i paviljongen och har varit där till och från i femton år. Jag har problem med bihålorna och när jag är ute där märker jag av allergiska besvär. Två andra lärare har också problem. Den ena får höja sin dos av astmamedicin, den andra är precis som jag olyckligt lottad med taskiga bihålor och slemhinnor. Luften påverkar oss rent fysiskt. Det är dammigt och kan vara kvalster, antagligen finns det mögel också, säger Anna Wallin.

Bland personalen finns också en oro kring vad som skulle hända om skolan behöver utrymmas vid en brand.

– Det är en lång korridor upp till matsalen och sen har vi så på två sidor av skolan. Samma sak ute i paviljongen. Bara man ska gå till matsalen med alla barn är det jättetrångt. Därför blir man orolig för om det skulle behöva utrymmas och alla måste ut samtidigt, säger Karin Alesson. 

2014 beslutades det att en utbyggnad skulle uppföras på Rönnbyskolan, men det har gång på gång skjutits upp och inte blivit av. Nu har kommunen sagt att bygget ska påbörjas om några månader och att det kommer stå klart sommaren 2020.

– Vi som jobbar här kallar det luftslottet. Vi har inte riktigt trott på att något kommer hända och tror inte fullt ut på det nu heller. Kommunen säger att de kommer att börja bygga till sommaren, men vi tvivlar, säger Karin Alesson.

Paviljongen skulle egentligen ha tagits ned för flera år sedan eftersom det är tidsbegränsat hur länge den får stå uppe, men får den stå kvar till dess att utbyggnaden är klar.

– Vi befarar att det nya som byggs inte kommer räcka till. Det är som att ta bort fyra klassrum och lägga till samma mängd. Vi blir fortfarande trångbodda, säger Camilla Vikell.

Anna Lundberg (L) är ordförande i grundskolenämnden och hon tillträdde i oktober men har satt sig in i ärendet sedan dess. Hon håller med om att det tagit på tok för lång tid att påbörja utbyggnaden och angående den säger hon att ytan blir större, men att det inte är frågan om fler klassrum, däremot några nya arbetsrum och annat.

– Ytan kommer att bli större, men det blir inte fler klassrum. Administrationspaviljongen kommer att vara kvar så skolans yta kommer att bli större. Den som får bli kvar är ändå rätt okej och kan användas som musiksal och annat.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm