Skolan svarar Skolinspektionen

”Det finns stöd för att använda metoden”

Särskolan är anmäld till Skolinspektionen för att de misstänks spänna fast funktionshindrade elever. Skolans yttrande i målet bekräftar nu att sådana rutiner finns.
 

Skolvärlden har tagit del av dokumentet, som lyfter fram att bältet ses som ett pedagogiskt hjälpmedel att använda i sällsynta fall. Själva rutinen beskrivs på följande sätt:

”Utförande: Eleven sätts i stolen och bältet knäpps. Personalen sitter oftast framför eleven. Eleven erbjuds någon spännande aktivitet som nämnts ovan. Inom en minut knäpps bältet upp igen. Detta sker någon gång per dag. När eleven börjar upptäcka något som lockar ökas tiden med korta intervaller. Bältet knäpps alltid upp innan eleven börjar protestera då det ska var en positiv upplevelse att sitta i stolen.”

Skolan hänvisar till att stöd för metoden ska finnas i Skollagens 1 kap. 10 § ”Särskild hänsyn till barnets bästa” samt i 3 kap. 3 § ”Barnets och elevens lärande och personliga utveckling”.

Som exempel på när metoden används beskrivs bland annat ett barn som inte lyckas ta sig ur ett tvångsmässigt beteende och behöver hjälp att komma till ro, eller som utgör en risk för sig själv och andra elever. 

”Det är ytterst sällan en elev har så stora svårigheter med att kunna fungera i sociala sammanhang så att ett bälte kan bli aktuellt som ett hjälpmedel för att få kontakt” skriver skolan.

Tanken är att succesivt öka på tiden som eleven sitter i stolen, samtidigt som bältet spänns lösare och lösare. Målet är att kunna ta bort det helt.

Innan åtgärden sätts in ska elevens situation ha observerats av flera pedagoger och assistenter, och andra försök att fånga barnets uppmärksamhet ska ha prövats. I slutändan är det vårdnadshavarna som får avgöra om bältet ska användas eller inte.

Skolinspektionen fortsätter sin utredning av ärendet. De kan i dagsläget inte ge något besked om när ett beslut förväntas fattas.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm