helsingborg_bildspel_1
Foto: Andreas Hillergren

Det kokar bland lärarna

Över 700 lärare samlades vid rådhuset i Helsingborg på onsdagskvällen för att uttrycka sin åsikt: Höj lärarlönerna!
– Ingen politiker kunde missa oss och vid varje ingång stod två kommunombud och gav dem en lista på motiveringar, säger Jörgen Radenhem, vice ordförande för Lärarnas Riksförbund i Helsingborg.

År 2010 blev ett bra år för de flesta av landets kommuner. Men det syns inte i lärarnas lönekuvert. En tredjedel av landets kommuner gav lärarna löneökningar som ligger på det lägsta som löneavtalet tillåter. I kommunerna slåss dessutom flera stora yrkesgrupper om pengarna. Sjuksköterskor, undersköterskor och lärare – alla anser de sig vara felavlönade.
Men nu har det börjat koka i den svenska lärarkåren. 700 lärare samlades i en ring utanför rådhuset i Helsingborg för att få politikerna att höja deras löner.
– Vi omringade huset, så politikerna hade ingen chans att smita ut bakvägen, säger Jörgen Radenhem.
Rådhuset har flera ingångar och vid varje stod två kommunombud på post och gav politikerna upptryckta motiveringar för höjda lärarlöner. Bland annat stod ”4 av 10 lärare överväger på allvar att byta jobb”.
Frågan om lärarlöner engagerar verkligen. På Aftonbladets webb svarade 40 000 läsare på frågan ”Bör lärarna tjäna 10 000 kronor mer i månaden?”.
– Jag hoppas att manifestationen i Helsingborg inspirerar fler ute i landet att i ordnade former visa att lärarna inte finner sig i behandlingen längre, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, och fortsätter:
– Det är viktigt med lokala aktioner för det är där, i våra 290 kommuner, som lönerna sätts, inte här i Stockholm.
– Jag vill att regeringen ska öronmärka pengar för lärarlöner, det är ett måste annars kommer aldrig lärarlönerna att uppvärderas.
Löneavtalet löper inte ut förrän nästa år men Metta Fjelkner anser att det är bra att det blir rejält tryck i frågan redan nu.
– Efter sommaren drar förhandlingarna igång för industrifacken
Helsingborgsgänget uppmanar alla lärare i Sverige att följa deras exempel och ställa sig på barrikaderna och protestera mot lärarlönerna.
– De som vill får gärna höra av sig till oss i Helsingborg så kan vi tipsa om hur vi förberedda demonstrationen, säger Jörgen Radenhem.
 

helsingborg_bildspel_2
Foto: Andreas Hillergren
helsingborg_bildspel_3
Foto: Andreas Hillergren
helsingborg_bildspel_4
Foto: Andreas Hillergren
helsingborg_bildspel_5
Foto: Andreas Hillergren
helsingborg_bildspel_6
Foto: Andreas Hillergren
Kommentera