lr_2016kongress26

Prins Daniel och LR:s Bo Jansson.

| Foto: Björn Leijon
Kongressen

”Ni öppnar fönstren mot världen”

Kungligheter, statsråd, riksdagsledamöter, ambassadörer – och framför allt lärare.

Lärarnas Riksförbunds kongress invigdes under högtidliga former i en fullsatt Rotunda på Operan i Stockholm på torsdagen.

– Det land som inte är vän med sina lärare kommer aldrig att lyckas, sa prins Daniel i sitt tal.

Prins Daniel lyfte fram Harry Martinsons delvis självbiografiska roman ”Nässlorna blomma” och hur stor betydelse lärare Staaf hade för den föräldralöse pojken Martin (författarens alter ego).

– Vi har inga sockenbarn längre i Sverige men det finns många som har det tufft och som är helt beroende av er lärare för att våga tro på den egna förmågan och för att se att de har en plats därute i världen, sa prins Daniel och fortsatte:

– Det mesta börjar, för väldigt många, i klassrummet. Ni är viktiga för elever och de är viktiga för er. Jag tycker att temat för den här kongressen, att ni leder Sveriges framtid en lektion i taget, är väldigt bra. Jag vill tacka er för att ni öppnar upp fönster för våra barn mot världen och mot framtiden. Stort tack och lycka till med kongressen!

På plats på invigningen fanns bland annat skolpolitiska talespersoner och riksdagsledamöter från en rad partier, Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, Matz Nilsson från Sveriges Skolledarförbund, förre högskole- och forskningsministern Tobias Krantz (numera verksam på Svenskt Näringsliv) samt Tysklands och Botswanas ambassadörer.

Utöver prins Daniel talade även utbildningsminister Gustav Fridolin, Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, Lärarnas Riksförbunds avgående ordförande Bo Jansson och Mary Bousted, generalsekreterare för brittiska lärarfackförbundet ATL.

Bo Jansson konstaterade att det var 20 år sedan han var på sin första kongress och pekade på att både den svenska skolan och LR förändrats sedan dess; LR hade 60 000 medlemmar år 1996 mot 90 000 i dag. En gymnasielärarlön har stigit kraftigt jämfört med konsumentprisindex, lärarlegitimationen har införts, betygsskalan har fler steg och gymnasieskolan är bättre på att ta tillvara ungdomars intressen och begåvningar, sa Bo Jansson och tillade att det finns mer att göra.

– Politiker, lyssna på väljarna som precis som oss vill se en statlig skola, uppmanade han.

Anna Kinberg Batra lyfte i sitt tal fram de tre utmaningar hon menar är skolans största: Fallande kunskapsresultat, bristande likvärdighet och lärarbristen.

Gustav Fridolin påpekade att skolan har en hel del att lära av näringslivet, som vikten av ett tydligt ledarskap och tydliga förväntningar.

– Ni är alla ledare och det är klokt att betrakta er som ägare av skolsystemet Sverige, sa han och vände sig till lärarna på plats.

Det är skolan som avgör om Sveriges humankapital kommer förräntas eller om landet blir fattigare, sa Fridolin också.

Han talade också om de många reformerna på skolområdet de senaste decennierna och konstaterade att de ofta skett mot professionens vilja och att ”politiken varit en del av det problemet”.

– När reform läggs på reform på reform blir det till sist som ett lapptäcke utan sömmar, sa Fridolin och framhöll Skolkommissionens arbete.

– Det är professionen och forskningen som ska leda skolutvecklingen.

lr_2016kongress27

M-ledaren Anna Kinberg Batra var också på plats på invigningen.

| Foto: Björn Leijon
lr_2016kongress06

Invigningen av kongressen hölls på Operan i Stockholm.

| Foto: Björn Leijon
lr_2016kongress17

Prins Daniel på LR:s kongressinvigning.

| Foto: Björn Leijon
lr_2016kongress42

Utbildningsminister Gustav Fridolin tackade Bo Jansson, som lämnar ordförandeposten för LR.

| Foto: Björn Leijon
lr_2016kongress53

Operahusets Rotunda var fullsatt under kongressinvigningen.

| Foto: Björn Leijon
Kommentera