Lärarmorden

Domen står fast – eleven får livstid för morden på lärarna

Lärarmord Malmö latinskola
Foto: Andreas Hillergren

Hovrätten dömer också den 18-årige elev som mördade två lärare på Malmö latinskola till livstids fängelse.
– Trots att det finns förmildrande omständigheter får det i det här fallet inget genomslag, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson till TT.

Det var den 21 mars i år som den 18-årige eleven mördade två lärare med yxa på Malmö latinskola.

Mannen dömdes i Malmö tingsrätt till livstids fängelse, men försvarsadvokat Andes Elison sade på den sista rättegångsdagen att yttrandet från rättsliga rådet var olyckligt eftersom det inte berör 18-åringens autism – och yrkade på 14 års fängelse för sin klient.

Hovrätten fastställer domen

I sitt överklagande till hovrätten yrkade Anders Elison på rättspsykiatrisk vård eller ett tidsbestämt straff.

Men hovrätten fastställer tingsrättens dom utan ändringar och Ylva Norling Jönsson kommenterar beslutet så här till TT:

– I det här fallet är det fråga om två mord och redan den omständigheten att det är två fall talar för livstids fängelse, säger Ylva Norling Jönsson, hovrättspresident vid hovrätten över Skåne och Blekinge, och fortsätter:

– Här finns dessutom flera försvårande omständigheter som tar sikte på hur de här morden har utförts, och hur offren blivit utsatta för ett väldigt omfattande våld. Då menar vi att vi landar i livstids fängelse.

”En korrekt dom”

Åklagaren Johanna Liljeblad hade yrkat på den påföljd som hovrätten dömer till. Hon säger till TT att hovrätten resonerat mer kring de förmildrande omständigheterna än vad tingsrätten gjorde. Men det landade i samma straff.

– Min bedömning är naturligtvis att det är en korrekt dom helt enkelt, säger Johanna Liljeblad.

”Nådde inte ända fram”

Försvarsadvokaten Anders Elison kommer domen så här:

– Jag känner i och för sig en viss lättnad över att även hovrätten funnit att min klient har betydande problem genom sin diagnos och sin bristande mognadsgrad. Den delen berörde inte tingsrätten överhuvudtaget. Men vi nådde inte riktigt ända fram, säger han till TT.

Han har ännu inte pratat med sin 18-årige klient om ifall de ska överklaga livstidsdomen till Högsta domstolen.

”Juridiskt tveksamt”

Christoffer Wong, lektor på juridiska fakulteten vid Lunds universitet, anser inte att hovrätten gör en tillräcklig enskild bedömning av varje mord – och att det kan öppna för att Högsta domstolen tar upp målet.

– Egentligen ska man bedöma brotten var för sig och vad det är för straffvärde på respektive brott, även om de är väldigt likartade. Det är juridiskt sett lite tveksamt, säger Christoffer Wong till TT.

Kommentera