Vuxenutbildning

Efter avslöjandet: Falska betyg på komvux en fråga i riksdagen

Anders Österberg komvux fusk

Riksdagspolitikern Anders Österberg (S) ställde frågan om betygsfusket på komvux till Anna Ekström. ”Ett ovanligt kraftfullt svar”, kommenterar han.

Betygsfusket har blivit en riksdagsfråga.
– Vi kan inte slösa bort miljoner i skattepengar – och elevernas framtid – på undermålig undervisning med falska betyg, säger Anders Österberg (s).
Utbildningsminister Anna Ekström svarar att ”oseriösa företag inte ska bedriva undervisning i det svenska skolväsendet”.

Anders Österberg häpnade över Kalla Faktas avslöjande om falska betyg på Bergstrands Utbildningar i kurser de gjort på uppdrag av Stockholms Stad.

– De elever och den lärare som trädde fram i TV4 och avslöjade fusket förtjänar beröm för sitt mod. Det är otroligt viktigt att de här avarterna kommer fram i ljuset. Komvux förtjänar en bättre demokratisk kontroll, säger Anders Österberg.

Han reagerade kraftigt på avslöjandet om fusk.

– Det är skamligt när ett företag så uppenbart prioriterar vinst före elevernas kunskap att de ansvariga till och med börjar bete sig bedrägligt för att tjäna pengar, säger han.

”Ett kraftfullt svar”

Det här är bakgrunden till hans fråga till Anna Ekström i riksdagen:

”Hur avser ministern att agera inom sitt ansvarsområde för att stoppa oseriösa aktörer på utbildningsmarknaden?”

LÄS MER – ANNA EKSTRÖMS SVAR: FINNS INGEN SOM VINNER PÅ FUSK OCH MYGEL

Anders Österberg kommenterar svaret han fick under onsdagen:

– Det är ett ovanligt kraftfullt svar i sådana här sammanhang. Anna Ekström är tydlig med att ingen vinner på fusk och mygel och går igenom hur inspektionerna på skolorna ska bli hårdare och att de kan få ett vite om de bryter mot lagen, säger han.

Viktigt att nöta

Men räcker det?

– Vi måste nog börja med att kommunerna tar sitt ansvar på högsta allvar och verkligen kvalitetssäkrar utbildningen de köpt in. Sedan får vi se om det behövs fler åtgärder. Jag tänker i alla fall att vuxenutbildningen är en så viktig fråga att det är viktigt att nöta, nöta och återigen nöta med komvux tills allt fungerar bra. Sedan får vi ta till de åtgärder som krävs efter hand, säger Anders Österberg.

Skolvärlden har granskat komvux i flera artiklar. För många kommer det som en överraskning att så stor del som 40 procent av utbildningen är utlagd på entreprenad hos privata aktörer. Kommentar?

– Jag såg det i er artikel. Det är en exceptionell siffra. Komvux har liksom lyckats gå under radarn i debatten trots att det handlar om så viktig undervisning som berör så många, säger Anders Österberg.

”Det är inte sunt”

Bergstrands utbildning hade ett avtal med Stockholms Stad där de fick 85 000 kronor per godkänd elev och 69 000 för dem som blev underkända. Vad anser du om det?

– Det är verkligen ingen bra konstruktion… det är inte sunt.

Kommentera