I fredags föll Decemberöverenskommelsen. Det kan få positiva konsekvenser för skolan på lite längre sikt, menar statsvetaren Maria Jarl.
I fredags tog Kristdemokraterna beslut vid sitt riksting att lämna Decemberöverenskommelsen (DÖ). Senare bekräftades detta av Moderaternas partiledare Anna Kindberg Batra som konstaterade att DÖ var upphävd även för deras del.
Frågan är vad beslutet kommer att innebära för regeringens möjligheter att fortsätta driva sin politik. I den budget som regeringen presenterade för snart en månad sen fanns gott om satsningar på skolområdet, satsningar som ännu inte klubbats av riksdagen. Skolvärlden ringde upp Maria Jarl, statsvetare vid Göteborgs universitet för att reda ut vilka konsekvenser det nya politiska läget kan få för skolan.
– Nu är jag ingen expert på just Decemberöverenskommelsen men av de diskussioner som förs nu så drar jag slutsatsen att för skolans del, på kort sikt – det vill säga nu i höst – så händer i princip ingenting. Det verkar som att regeringen får igenom sin budget, eftersom det inte finns någon gemensam alliansbudget som skulle kunna få egen majoritet.
Den riktigt intressanta frågan, menar Maria Jarl, är vad som kan komma att hända på lite längre sikt. Om DÖ fallit, och samtliga partier står fast vid att man inte vill bjuda in Sverigedemokraterna till långsiktigt samarbete, då måste man försöka hitta andra typer av samarbeten över blockgränserna, säger hon.
– Och det kan jag tänka mig är positivt för skolans del.
Hur då?
– Skolpolitiken har under de senaste decennierna varit väldigt blockorienterad. Man har inte sökt de stora överenskommelserna. Det finns undantag men oftast har majoriteten fått igenom sina egna förslag. Får vi nu ett sådant parlamentariskt läge där man är beroende av att söka stöd över gränserna så skulle det kunna leda till mer stabilitet och långsiktighet på skolområdet.
Innebär det också en mindre ideologiskt styrd skola?
– Ja, det skulle man kunna tänka sig. När det blir mer av kompromissförslag kan det å ena sidan bli lite otydligare och mindre ideologiskt skarpt men å den andra sidan kanske betydligt mer långsiktigt och stabilt. Samtidigt är de ideologiska skillnaderna när det gäller skolpolitiken faktiskt inte jättestora, det ska man komma ihåg, säger Maria Jarl och fortsätter.
– Om man kan ta fram förslag och förankra dessa över blockgränserna så borgar det för en mer stabil riktning för skolan framåt.