horby_kommun

Hörby kommunhus. Foto: Jorchr – Wikimedia Commons

Arbetsmiljö

Efter kaoset i Hörby – 21 fackförbund protesterar mot politikernas agerande

Efter den kraftiga kritiken mot kommunledningen i Hörby backas nu de lokala facken upp av 21 fackförbund.
– Jag är stolt över att förbunden står upp tillsammans i den här frågan och stöttar, säger Maria Westlund på LR och SACO.

Skolvärlden har tidigare skrivit om att kommunledningen i Hörby, som sedan 2018 styrs av Sverigedemokraterna med stöd av Moderaterna och SPI, anklagats av de lokala fackliga organisationerna för att skapa en organisatorisk och social arbetsmiljö som inte lever upp till lagen.

Enligt sju fackliga organisationer har det förekommit mobbning, skvaller och förtal, undanhållande av information och en trend att avskeda eller köpa ut den som säger ifrån ska göra att medarbetare inte vågar kritisera ledningen. Anställda i kommunen har beskrivit ett skräckvälde, präglat av rädsla och tystnadskultur.

Efter kränkningarna anmälde facken Hörby till Arbetsmiljöverket för dålig arbetsmiljö.

– Vi upplevde att arbetsgivaren inte ville svara på våra frågor och därför valde vi att lämna in en anmälan till Arbetsmiljöverket för att läget var så pass allvarligt, säger Maria Westlund är kommunombud för Lärarnas Riksförbund och huvudskyddsombud för SACO i Hörby.

SD-politikern och ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Stefan Borg skrev ett kritiskt inlägg på Facebook mot fackförbunden:

”Som facken här gör, grundlöst beskylla kommunledningen för kränkningar, hot och trakasserier, och anmäla kommunen till Arbetsmiljöverket, är ett missbruk av den frihet som intresseorganisationer fått av svenska folket… egentligen är det ett generalangrepp på folkstyret”.

Sedan dess har det stormat rejält i kommunen. Bland annat har hundratalet personer samlats vid kommunhuset i Hörby för att protestera. Missnöjet fokuserade till en början helt på besparingar – men sedan tog det en helt annan vändning och handlade mest om arbetsmiljöproblemen, berättar Maria Westlund.

Maria Westlund.
Maria Westlund.

Fackförbundens förtroendevalda har blivit anklagade för att ljuga om arbetsmiljön, samt beskyllts för att vara partipolitiska när man påpekat arbetsmiljöproblemen.

Hur känns det att politiska företrädare anklagar facken för att vara partipolitiska?

– Mycket märkligt. Vi blev väldigt förvånade över att vi blev anklagade för att vara partipolitiska. Vi är politiska i den mån att LR ska stå för en statligt finansierad skola – men vi är inte partipolitiska. Jag känner inte att politikerna riktigt har koll på vad som är skillnaden mellan partipolitik och politik, man har blandat ihop begreppen, säger Maria Westlund.

Politikernas uttalanden ledde till att det blev ett stort fokusskifte helt plötsligt, menar Maria Westlund.

– Vi ville belysa att vi hade ett arbetsmiljöproblem i kommunen som vi upplevde att ingen ville ta tag i och erkänna, där började allting. Sedan lades fokus i stället på ett ifrågasättande av vad facken har för syfte och betydelse. Vårt enda syfte är att alla har rätt till en god arbetsmiljö och att alla ska må bra på jobbet. Det var så konstigt att det tog den vändningen.

Under måndagen går 21 fackförbund tillsammans ut i en debattartikel i Aftonbladet och protesterar mot politikernas agerande i Hörby.

”Vi stödjer våra fackliga kollegor. Vi finner det helt oacceptabelt att medarbetare i Hörby kommun som vittnar om mobbning och kränkningar trakasseras från såväl den politiska ledningen som kommunledningens tjänstemän. Det fackliga arbetet är ytterst en demokratisk rättighet där det handlar om att arbeta för bättre villkor på svensk arbetsmarknad”, skriver facken i debattartikeln:

”Nu är det frågan om grundläggande fackliga verksamheter som kritiseras och angrips. Det är en gräns som har passerats. Det är helt omöjligt att acceptera.”

Hur känns det att ha det stödet? 

– Det känns fantastiskt och väldigt viktigt. Jag är stolt över att SACO-förbunden står upp tillsammans i den här frågan och stöttar. För tyvärr är det många som har fått lida på vägen, säger Maria Westlund.

Hela debatten i Hörby har fått henne att inse hur viktiga skyddsombuden är för medlemmarna.

– Om vi inte vågar säga till så urholkar det syftet med skyddsombud. Jag vill att folk ska förstå hur viktigt det är att vara fackliga och varför vi arbetar för en bra arbetsmiljö. Jag har inget självändamål att bråka med arbetsgivaren, för det är bara jobbigt. Men när det inte fungerar så måste jag också få använda mina rättigheter jag har som skyddsombud och tala om att det inte fungerar, säger Maria Westlund och fortsätter:

– Jag hoppas att alla skyddsombud i Sverige, oavsett vilket fackförbund man tillhör, känner att man gör en jätteviktig uppgift. Vi har en viktig roll och då måste vi våga höja våra röster och tala om hur det ser ut. Om inte vi säger ifrån – var hamnar vi då?

Arbetsmiljöverket har haft två inspektörer i Hörby efter skyddsombudens larm om en osund arbetsmiljö.

– De hade ett bra möte med skyddsombud och arbetsgivare i Hörby. Vår förhoppning är att de ska komma fram till en bra lösning, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Malmö, till SVT Skåne.

Om kommunen inte åtgärdar problemen riskerar de att få betala ett vite.

– Jag kan inte säga vilket summa det rör sig om. Det blir klart i nästa vecka och sedan har kommunen några månader på sig att åtgärda de brister som finns, säger Ulrika Scholander.

På fredag ska facken träffa arbetsgivaren och påbörja arbetet med en extern part. 

– Det viktigaste nu är att alla som har varit utsatta får upprättelse. Den här frågan blir viktig för alla kommuner att fundera kring: hur agerar vi kring rutiner kring när folk känner sig kränkta? Det måste finnas en tydlig struktur så att man som medarbetare känner sig trygg vart man ska vända sig.  

Vad önskar du mer att samtalen ska ge? 

– Jag önskar att arbetsgivaren ska lyssna på oss och inte avfärdar oss. Vi märker redan att sedan Arbetsmiljöverket har kopplats in så började arbetsgivaren lyssna på oss, vilket känns väldigt skönt. Det har blivit bra samtalston.

– Att reparera ett förtroende som är kört i botten tar tid, det går inte att ”quick fixa”. För det är så många människor som har mått dåligt och det har spillt ut i hela organisationen. Jag hoppas att arbetsgivaren har intentionen att man verkligen vill göra någonting åt det och inte fortsätta förneka problemen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm