svante_t

Svante Tideman, 2:e vice ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Corona

”Arbetsgivare måste sluta misstänkliggöra lärare”

Gymnasieskolorna får större möjligheter att använda fjärr- och distansundervisning. Men för att regeringens beslut ska få effekt krävs en större tillit från arbetsgivaren, enligt Lärarnas Riksförbund.

Tidigt på onsdagsförmiddagen kom beskedet att gymnasieskolorna i Sverige inte stänger, men att de däremot får större möjligheter att använda fjärr- och distansundervisning.

– Skolan är vägen till framtid. Men den är också en trygg plats i vardagen här och nu. Vi som samhälle har ett stort ansvar för att skolorna fortsatt ska kunna vara öppna, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) i samband med att förordningsförändringen presenterades under en pressträff.

Lärarnas Riksförbund förstår resonemanget, och poängterar vikten av åtgärder sedan den ökade smittspridningen bidragit till en stor oro på skolorna.

– Att Anna Ekström sätter ner foten och säger att det måste vara slut på att lärare arbetar i trånga arbetsrum och klassrum tycker jag är jätteviktigt. Det är allvar nu. Många av våra medlemmar befinner sig i en risksituation på grund av att de arbetar i lokaler där det i många fall är omöjligt att hålla avstånd, säger Svante Tideman, vice ordförande för LR, till Skolvärlden. 

De regler som gäller för Sveriges alla arbetsplatser ska också gälla för skolan, påpekar Svante Tidman. Ändringen, som innebär att en gymnasieskola nu delvis ska kunna använda fjärr- och distansundervisning för att undvika trängsel, är ett steg i rätt riktning, enligt honom. 

–  Skolan är en arbetsplats som alla andra. Om skolorna skall fortsätta att vara öppna bygger det på att lärarna får möjlighet att jobba som andra yrkesgrupper, alltså att arbetsgivarna verkligen följer direktiv om att man skall hålla avstånd och inte vistas för många i samma lokaler.

Om skolorna skall fortsätta att vara öppna bygger det på att lärarna får möjlighet att jobba som andra yrkesgrupper, alltså att arbetsgivarna verkligen följer direktiv om att man skall hålla avstånd och inte vistas för många i samma lokaler.

Vidare understryker han att lärare måste få möjlighet att genomföra all planeringstid och efterarbete hemifrån, utan att de upplever en misstro.  

– LR:s budskap är att ta regelverket på allvar även i skolan. Arbetsgivare måste verkligen sluta misstänkliggöra lärare och istället erbjuda möjligheten att arbeta på distans om det finns risk för trängsel i skolans lokaler.

Borde även grundskolan omfattas av ändringen och få större möjlighet att bedriva undervisningen på distans?

– Vi har hela tiden lutat oss mot att smittspridningen inte sker lika utbrett bland barn och unga, men när det gäller lärarna så är det självklart att även de som jobbar i grundskolan måste få möjlighet att arbeta hemma i allra största uträckning. Eftersom man inte skall samlas för möten i stora grupper är det självklart att alla möten som måste genomföras sker digitalt, säger Svante Tideman.

Kommentera