Skolattack

Eleven dömd till tre år för mordförsök på lärare

Kristianstad våld

Den 17-årige eleven som knivhögg sin lärare och en klasskamrat dömdes för mordförsök av tingsrätten i Kristianstad.

Den 17-årige eleven som knivhögg sin lärare och en klasskamrat dömdes till tre års ungdomsvård för mordförsök av tingsrätten i Kristianstad.
Hade pojken varit myndig skulle han ha fått 18 år i fängelse.

Tingsrätten i Kristianstad gick på åklagarens linje och anser att det är bevisat att den elev som maskerade sig, beväpnade sig med knivar och ackompanjerad av musik i en högtalare han fäst vid kroppen hade för avsikt att mörda på NTI-gymnasiet den 10 januari i år.

”Straffvärdet för samtliga brott motsvarar livstids fängelse”, skriver tingsrätten i sin dom.

”Hans avsikt var att döda”

17-åringen döms för tre fall av försök till mord – efter att ha knivhuggit sin lärare, en klasskamrat och försökt skada ytterligare en elev – och två grovt olaga hot till tre års ungdomsvård.

– Det var klokt resonerat av tingsrätten, säger åklagare Pernilla Tallinger till TT precis efter att hon fått domen.

Åklagaren fortsätter:

– Jag menar att han hade avsikt att döda. Det var det som var målet, säger Pernilla Tallinger till TT.

Hade lista över måltavlor

”Ifall folk bara var uppmärksamma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjälpa, skulle allt detta kunna undvikas”, skrev tonårspojken dagarna innan attacken skedde.

17-åringen hade upprättat en lista över tänkbara måltavlor på sin skola – elever och lärare som han irriterat sig på – innan han genomförde dådet.

Han planerade att gå till attack i sitt klassrum, och sedan sätta sig och vänta på att bli tripen, något som också skedde efter att den knivhuggne läraren stängt in sin elev i klassrummet och hållit emot dörren tills polisen var på plats.

Kort tid innan skolattacken hade 17-åringen också haft förnyad kontakt med sin bäste vän, en 15-åring som avtjänar ett straff i ungdomsvård efter skolattacken i Eslöv i augusti 2021.

”Ett rop på hjälp”

17-åringen figurerade – som vittne – också i den förundersökningen, men polis och åklagare valde att inte gå vidare.

Under rättegången Kristianstad, som hållits bakom stängda dörrar, har 17-åringen sagt att han ångrar sig. Han har erkänt grov misshandel, men nekar till mordförsök.

– Som han har lagt fram det var det för att han mådde dåligt, och detta var ett rop på hjälp, säger åklagare Pernilla Tallinger till TT.

Kommentera