Skolattacken

Dubbelmordet på lärarna – ”Kunde blivit fler offer”

Petra Stenkula

”Vi kommer föra dialog även med Säpo, sedan kommer vi kunna avgöra om det finns hatbrottsmotiv”, säger polisens områdeschef Petra Stenkula.

Den häktade 18-åringen har erkänt att han dödade de två lärarna på Malmö Latinskola.
Försvarsadvokaten berättar om polisförhören:
– Det kunde ha blivit fler offer, säger Anders Elison till TT.

På onsdagen häktades 18-åringen på sannolika skäl är misstänkt för två mord och Anders Elison säger att dådet inte var riktat mot just de två kvinnliga lärare som dödades.

– Där fanns ingen aggression eller ovilja från min klients sida mot de här lärarna, sa han under en pressträff efter häktningsförhandlingen på Rättscentrum Malmö.

Advokaten tror att tidpunkten för dådet valts för att det så dags är färre människor på skolan. På frågan om 18-åringen bestämt sig för att ge sig på just två personer svarar Elison:

– Det hade kunnat bli fler om fler hade dykt upp just vid det tillfället. Då hade risken varit uppenbar att han hade fortsatt.

För en dialog med Säpo

Enligt Anders Elison råkade det vara just de här kvinnorna på plats i den delen av skolan.

– Den ena kvinnan anslöt olyckligtvis precis i slutskedet på den första gärningen och det kostade henne livet, säger Anders Elison.

Men varken försvarsadvokaten eller polisen kommenterar något eventuellt motiv.

– Vi håller just nu på med alla de undersökningarna. Vi kommer naturligtvis föra dialog även med Säpo, sedan kommer vi kunna avgöra om det finns hatbrottsmotiv, säger polisens områdeschef Petra Stenkula.

Mer än ett ”tillhygge”

Hon vill heller inte uttala sig om uppgifterna om vilka vapen 18-åringen haft tillgång till i skolan.

– Den tekniska undersökningen får visa vilka tillhyggen som varit dödande. Jag kan inte precisera mer än att det rör sig om mer än ett, säger Petra Stenkula till TT.

Husrannsakan har genomförts i den misstänktes bostad i Trelleborg och polisens tekniker ska gå igenom 18-åringens mobiltelefon och dator.

– Ett stort antal personer kommer att höras de kommande dagarna. Vi kommer att jobba så fort som möjligt med det här. Men också med respekt för att många varit vittne till en hemsk händelse, säger Petra Stenkula till TT.

Dagen efter skolattacken samlades ett par hundra människor utanför Stadshuset i Malmö till en tyst minut efter våldsdådet på Malmö latinskola.

– I dag är hela Malmö en stad i sorg, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

Kommentera