Lärarmorden

Eleven kan bli första 18-åring att dömas till livstid

Malmö Latinskola

Åklagaren Johanna Liljeblad yrkar på strängaste straffet för eleven som mördade de två lärarna på Malmö latinskola.

| Foto: Andreas Hillergren

Eleven som mördade två lärare på Malmö latinskola kan bli den första 18-åringen som döms till livstids fängelse i Sverige.
Åklagaren Johanna Liljeblad motiverar det med att mannen planerat dådet noga och medvetet valt ut skolan som brottsplats.

För att kunna dömas till livstids fängelse var en åtalad tidigare tvungen att ha fyllt 21, men 1 januari 2022 sänktes åldersgränsen till 18 år.

Åklagaren ser inga förmildrande omständigheter när det gäller den 18-årige eleven som attackerade och mördade två kvinnliga lärare.

Så här säger Johanna Liljeblad till TT när hon motiverar att hon yrkar på livstids fängelse som straff:

– Han har läst på, han har valt ut vapen och mundering och förberett sig mentalt.

– Båda offren har blivit utsatta för kraftigt och besinningslöst våld.

– Båda offren har kämpat emot och har försvarat sig.

Ingen allvarlig psykisk störning

Rättegången avbröts i somras för att 18-åringen skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Men resultatet visade att eleven inte led av en allvarlig psykisk störning när han genomförde dubbelmordet på lärarna.

Därför kan 18-åringen dömas till fängelse, men försvarsadvokaten anser att rätten måste ta hänsyn till hans klients psykiska och sociala problem – något som skulle innebära 14–16 års fängelse.

Han kommer högst sannolikt att överklaga domen om rätten går på åklagarens linje.

– Om en 18-åring döms till livstid måste man nästan låta en övre instans pröva om det är en rimlig påföljd givet alla de förutsättningar vi har, säger Anders Elison till TT:s reporter Daniel Kihlström.

Offren var slumpvis utvalda

Den 18-årige eleven fick tillfälle att yttra sig den sista rättegångsdagen. Han började gråta och sa att han är förtvivlad för vad han ställt till med.

Tidigare under rättegången har han fått flera frågor om varför han gav sig på de båda lärarna, men svaren visar att offren var slumpvis utvalda och att han bar halsduk, mask och hörselkåpor för att slippa se och höra lärarna så tydligt.

Det var ändrade planer kring hans övningskörning och uppkörning som gjorde honom mycket upprörd den 20 mars – dagen före skolattacken – och fick honom att planera dådet.

Hade velat ta livet av sig

Under rättegången sa eleven så här:

– Jag hade velat ta livet av mig under en lång period men jag är alldeles för rädd för att göra det på egen hand med de tillvägagångssätt jag haft i huvudet. Jag får bilden att jag ska försätta mig i en situation där det inte finns någon återvändo, berättade 18-åringen.

Att söka hjälp för sitt dåliga mående såg han, enligt TT, aldrig som ett alternativ:

– Jag ville fullfölja bilden av att jag är ett monster.

Malmö Tingsrätts avkunnar dom den 8 september.

Kommentera