Elever tycker att staten ska ta större ansvar för skolan

 – Som politiskt parti ska man akta sig för att tala för eleverna – de kan och ska tala själva och vi vill låta deras röst komma fram, sa Metta Fjelkner ordförande för Lärarnas Riksförbund under onsdagens seminarium i Almedalen.Tillsammans med SECO, Sveriges Elevråds Centralorganisation har därför Lärarnas Riksförbund frågat 1000 elever vad de tycker om dagens skolpolitik.

Debatten i Almedalen handlade om vad eleverna egentligen tycker om skolpolitiken som förs. Eleverna fick svara på vad de tycker om en statlig skola, om betyg, om det nya gymnasiet med mera. Svaren blev att 51 procent av eleverna vill ha betyg åtminstone från årskurs 7 och en majoritet, 55 procent, tycker att yrkesförberedande program automatiskt ska ge allmän högskolebehörighet.

– Den här undersökningen stärker mig i mina uppfattningar, till exempel att många tycker att skolan ska ge allmän behörighet till högskolan och att förbudet att läsa upp betygen på komvux är absurt eftersom man måste få en andra chans. Jag är inte förvånad över att elever tycker, tänker och har åsikter men är glad att mycket här bekräftar den politik vi vill ha, sa Rosanna Dinamarca (V) och fick dagens första spontana applåd.

– Nu plockar Rosanna russinen ur kakan i den här rapporten, det kan jag också göra, replikerade Tina Acketoft (FP) och fortsatte:

– Till exempel när det gäller betygsfrågorna, i vilken årskurs man ska få betyg, där Rosanna bland andra efterlyser en bredare samsyn. I och med gårdagens överenskommelse så rusar de rödgröna in i vår famn och vi välkomnar dem.

Enkäten visar också att många elever vill att staten ska ta ett större ansvar och åter gå in som huvudman, något som också panelen var ivriga att prata om.

– Det här är förstås musik för mig och min partiledares öron – kommunaliseringen infördes mot alla berördas vilja och togs sen för sanning.  Det kan inte vara rimligt att vilken sida på gärsgårn du bor avgör vilken skola och kvalitet på undervisning du får. Det är orimligt, vi måste ha större nationell styrning, sa Tina Acketoft.

Rosanna Dinamarca höll delvis med:

 – Vänsterpartiet säger inte rakt av ja till ett återförstatligande, men kan inte blunda för bristerna som finns nu heller. Jag har sett de här bristerna själv, men återgår till de rödgrönas överenskommelse och det jag tycker är viktigt där – att vi nu gör en utvärdering av den stora skolreformen.

Just en ordentlig utvärdering är något som står högts upp på Lärarnas Riksförbunds önskelista vilket Metta Fjelkner påpekade i debattens avslutande kommentar

– Nu när de rödgröna har enats om att tillsätta en utredning, så vädjar vi till alliansen: bli överens också där om att utreda, för elevernas skull.. Vi måste se sanningen i vitögat – alla har rätt att klara sin skola. Inga betyg i världen gör någon nytta om inte eleverna har möjlighet att lära sig något.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm