bokmassan

På Bokmässan i Göteborg utsågs ”Konsten att skriva dikter: En handbok för nybörjare” till en av årets barnböcker.

| Foto: Mårten Färlin
Bokmässan

Elevprojekt blev en av årets barnböcker

Läraren Mikhael Mikalides i Södertälje gjorde lyrikbok tillsammans med elever – varav flertalet är nyanlända. Nu har den utsetts till en av årets barnböcker.

I början av 2015 skrev Skolvärlden om eldsjälen tillika svenskläraren Mikhael Mikalides projekt ”Författarskolan”: nära tjugo elever 10–13 år gamla på Wasaskolan i Södertälje arbetade med lyrik i samband med elevens val.  

– Projektet har verkligen påverkat och skapat läs- och skrivglädje hos eleverna, säger han.

Mikhael Mikalides dröm och ambition var att ge ut elevernas dikter i en lärobok.

Och så blev det. I våras gavs boken ”Konsten att skriva dikter: En handbok för nybörjare” ut och de första 1000 upplagorna sålde snabbt slut.

– Bland annat har tre grundskolor i Södertälje och många bibliotek köpt in den. Elevernas dikter varvas med avsnitt om vad lyrik är samt tips och råd om hur man kommer igång, säger Mikhael Mikalides.

I samband med Bokmässan utsåg Statens Kulturråd boken till en av årets barnböcker i kategorin fakta.

– Det är otroligt roligt för eleverna att den får så fin uppmärksamhet, säger Mikhael Mikalides.

Flera av eleverna kom till Sverige för 2–3 år sedan. Förutom trygghet och tillit är språk nyckeln till integration, enligt Mikhael Mikalides – och lyrik är en bra ingång till språket.  

– Det är tufft att skriva en hel berättelse på ett nytt språk. Men man behöver inte kunna så många ord för att kunna skriva en dikt. Det ligger också nära till hands att lyckas, och goda resultat innebär i sin tur bra självkänsla, säger han.

Mikhael Mikalides nominerades dessutom till lärarpriset Guldäpplet.

Kommentera