debatt_dalarna

Marcus Henriksson är gymnasielärare på Lugnetgymnasiet i Falun.

Debatt

”Ett hån mot oss legitimerade lärare”

Debatt. Gymnasieläraren Marcus Henriksson är irriterad på "lönesatsningen" för studenter i Dalarna: ”Varför skall man prioritera och betala de som inte är lärare, i stället för att höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren för oss som redan är legitimerade lärare och som verkligen brinner för vårt yrke?

Det här är en debattartikel angående lärar”satsningen” som huvudmännen i Dalaregionen har planerat att genomföra. Personligen ser jag denna satsning som ett hån mot alla oss, som redan är legitimerade lärare. Varför skall man prioritera och betala de som inte är lärare, i stället för att höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren för oss som redan är legitimerade lärare och som verkligen brinner för vårt yrke? 

Att 8 av 10 lärare funderar på att sluta som lärare borde vara tillräckligt av en varningsklocka för politikerna, kan man ju tycka. 

För oss som redan är legitimerade lärare, och som har enorma skulder till CSN, blir denna ”satsning” det värsta som kan hända. Låt mig förklara: Det enda som verkar kunna få politiker att överväga att höja lärarlönerna och förbättra arbetsvillkoren, verkar vara just en lärarkris. Så varför inte låta den ske, och se både lönerna och arbetsvillkoren bli bättre? 

Precis som vanligt så verkar politikerna föredra korta snabba lösningar framför långsiktiga och hållbara sådana. Man skulle kunna jämföra denna satsning med att locka till sig nya elever genom att erbjuda en gratis dator till de som börjar att läsa låt oss säga naturprogrammet. Den nya datorn kan vara lockande och kul en stund, men om ett år eller två så kommer datorn inte längre att vara lika lockande längre. Kanske var naturprogrammet för svårt? Kanske borde du ha valt något som låg dig lite närmare om hjärtat, något som du verkligen brann för?

Även om vi leker med tanken att denna ”satsning” skulle generera en mängd nya lärare (vilket inte är särskilt sannolikt) så skulle det bara förlänga den så kallade lärarkrisen. Många lärare skulle fortfarande välja att lämna läraryrket och många lärare skulle fortfarande bli utbrända. Det som däremot skulle locka genuint intresserade människor till att bli lärare, och som skulle få dem att vara kvar, är att höja de legitimerade lärarnas löner och förbättra arbetsvillkoren för dem.  

Så varför inte satsa på detta i stället? För mig är det ett självklart val. Att lärarfacken därför inte har gått ut och fördömt denna ”satsning” är för mig lite av en gåta. För mig som är medlem i facket, känns det dessutom som att de har svikit mig och mitt förtroende. Lärarfacken borde väl slåss för sina medlemmar? Eller har jag fått det hela om bakfoten?

Marcus Henriksson – en irriterad legitimerad gymnasielärare på Lugnetgymnasiet i Falun

Kommentera