Fackligt

Facken protesterar efter städkaos – kräver återhämtning för lärarna

Gärdestaskolan

”Lärarna höll på att jobba ihjäl sig och var tvungna att städa skollokaler och inreda klassrum”, säger Salas föreningsombud Åsa Haga Eriksson om städkaoset i Sala när en skola flyttade in i nya moduler.

| Foto: Åsa Haga Eriksson

Skolfacken i Sala kräver ledighet för personal efter ett flyttkaos. När Åkraskolan bytte från gamla till nya moduler fick lärarna packa och sedan röja upp – på bekostnad av sin kompetensutveckling.
– Man höll på att jobba ihjäl sig, säger LR:s föreningsombud Åsa Haga Eriksson.

En mycket hög arbetsbelastning har fått lärarna att gå på knäna. Vårterminen präglades av stress då man tvingades lägga arbetstid på att packa flyttlådor. Bakgrunden till flytten var en upphandling som innebar att det befintliga företaget förlorade och en ny entreprenör skulle uppföra nya moduler intill de gamla.

Projektet försenades och när höstterminen närmade sig rådde stor röra på Gärdestaskolan, som låg- och mellanstadieskolan Åkraskolan numera heter.

Glassplitter och mattknivar

I en gemensam skrivelse till Sala kommun vittnar Åsa Haga Eriksson, Lärarnas Riksförbund, Marita Karlström Andersson, Lärarförbundet, och rektor Cecilia Krantz, Sveriges Skolledare om hur skolan var översållad med farligt material.

Glassplitter, sylvassa mattknivar och spikar låg kvar. Hantverkarna hade dessutom lämnat gamla matlådor och halvfulla kaffemuggar efter sig i lokalerna.

Åsa Haga Eriksson.

Efter en omfattande städning, där skolans personal beordrades medverka, ansågs skolan i sista stund vara i tillräckligt skick för att bedriva undervisning i. Det trots ”tunga saker som kunde falla över eleverna i korridorerna”.

– Det fanns även hängande elledningar. Vi anser att lärarna ska kompenseras för allt det här. Man höll på att jobba ihjäl sig och var tvungna att städa skollokaler och inreda klassrum på bekostnad av sina kompetensutvecklingsdagar, säger LR:s föreningsombud Åsa Haga Eriksson.

Tröttkörda lärare

Skolfacken kräver också att något liknande aldrig sker igen, samt att tröttkörda lärare ska få tid för återhämtning. Åsa Haga Eriksson har inget färdigt svar på hur det senare kan genomföras, men att det måste ske.

Hon berättar också att två månader in på terminen stod inte skolgården klar, delvis beroende på att de gamla modulerna fortfarande inte hade bortförts.

– De ska plockas bort den här veckan.

Som Skolvärlden tidigare uppmärksammat håller påfallande många skollokaler i Sala uselt skick och har därför ersatts av tillfälliga moduler. Enligt Åsa Haga Eriksson är exempelvis Gärdestaskolan, med omkring 400 elever, Skandinaviens största modulskola. Den uppfördes 2018 och ersatte svårt fukt-, och mögelskadade Åkraskolan.

Ett helhetsgrepp

– Vi har fått ett nytt politiskt styre i Sala. Vad som tidigare saknats är en långsiktig plan för kommunens skolbyggnader, och visioner. Det är bedrövligt, kommunen måste ta ett helhetsgrepp över lokalfrågorna nu. Jag står fast vid uttalandet att jag tvivlar på att allt löst sig när jag går i pension om fem år.

Har ni något hopp om förändring?

– Det vet jag inte. Även om det skulle fattas beslut om att bygga nya skolor i kommunen handlar det om fem, sex, sju år innan de är på plats. Vi inser att det är så här vi får ha det, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm