andres_jerez_academedialoggor

Andrés Jerez är LR:s koncernombud inom Academedia.

Academedia

Facket: Academedias agerande befäster en farlig tystnadskultur

Historien med två lärare inom Academediasfären som avskedats, avstängts och omplacerats av till synes politiska skäl väcker vrede och oro bland lärarna i landets största skolkoncern.
– Det finns många ombud som är rädda att uttala sig, säger Andrés Jerez, LR:s koncernombud inom Academedia.

På tisdagen kom nyheten i Dagens Arena och i en debattartikel på Aftonbladet: Två lärare på Academedia-ägda Sjölins Gymnasium på Södermalm i Stockholm menar att de straffas för att de är aktiva motståndare till vinster i skolsektorn.

Historien börjar när Magnus Ekblom, som jobbat nio år på skolan, kallas in till den nya rektorn och blir avstängd från skolan, anklagad för att skapa oro på arbetsplatsen. Lärarnas Riksförbund (LR) påtalar att avstängningen saknar grund, och han är tillbaka på jobbet redan nästa dag. Efter att ha tackat nej till att få en summa pengar mot att säga upp sig själv, blir Magnus Ekblom plötsligt inkallad till rektorn igen. Den här gången får han sparken på stående fot och ges en timme att lämna in sina nycklar och lämna skolan.

­–  Jag fick lämna in nyckel och dator, sen blev jag utslängd mer eller mindre, känslan var förnedrande. Efter en timme ändrar rektorn sig igen och säger att jag är varslad. Varslet skickar hon först efter att hon uttryckligen sagt att hon avskedat mig till min fackliga ombudsman, säger han till Dagens Arena.

Den andra drabbade läraren, Göran Drougge, blir avstängd efter att han vägrat ställa upp på ledningens krav: att undanhålla sanningen om Magnus Ekbloms avsked/varsel för eleverna och istället säga att han slutat på eget bevåg.

Gemensamt har Magnus Ekholm och Göran Drougge att de är aktiva motståndare till vinster i skolan. De har skrivit ett flertal debattartiklar i ämnet, bland annat här i Skolvärlden, och är engagerade i gruppen ”Elevintresse före vinstintresse”. De menar själva att det är den verkliga anledningen till att ledningen vill göra sig av med dem.

– Det är mycket underligt hela förfarandet. Arbetsgivaren har kommit med massa grundlösa påståenden och sedan tvingats backa flera steg. Vi har fortfarande inte fått någon förklaring till vad som föranlett allt detta från början, och vi är väldigt kritiska. Det är hemskt, och det skickar väldigt obehagliga signaler till våra medlemmar säger Andrés Jerez, LR:s koncernombud inom Academedia.

Han säger att de senaste dygnen varit de mest hektiska hittills under hans tid som koncernombud.

– Det har varit väldigt infekterat, även lokalt. Medlemmarna känner sig illa till mods kring hur deras kollegor behandlats. Det är väldigt turbulent, jag har aldrig varit med om ett fall som upprör så många personer och skapar så mycket känslor. Det här är ett fundament i vår fackliga verksamhet, ska man inte kunna jobba i en privat skola om man är kritisk till vinster i välfärden?

Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog dementerar i Dagens Arena att lärarnas politiska åsikter skulle ha något med saken att göra, och pratar om vikten av öppenhet. Något som Andrés Jerez är skeptisk till.

– Varför omplacerar man då just de här personerna, utan att kunna ange några giltiga skäl? Det går inte ihop riktigt. Det allvarligaste är att det råder en tystnadskultur inom koncernen. Det finns många skyddsombud som är rädda att uttala sig. Och det här befäster ju bara den kulturen, säger han.

I nuläget är båda lärarnas avsked och avstängning omvandlade till en förflyttning till en annan skola inom koncernen, och fackliga förhandlingar pågår. Lärarnas Riksförbunds koncernförening inom Academedia planerar att komma med ett uttalande de närmsta dagarna.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm