petter_hedstrom_utan_flarp

Arbetsgivaren måste ta ett samhällsansvar och vara generös i sin hållning, säger Petter Hedström, ordförande vid Lärarnas Riksförbund i Helsingborg.

| Foto: Privat, Shutterstock
Corona

Facket grep in – då vände kommunen om lärarnas distansarbete

Trots regeringens beslut att gymnasieelever ska undervisas på distans behövde alla gymnasielärare i Helsingborg arbeta i skolan. Efter en snabbt ökande smittspridning och lärarfackets agerande har beslutet tagits tillbaka.
– Det handlar om liv och hälsa, säger Petter Hedström, ordförande vid Lärarnas Riksförbund i Helsingborg.

Den tredje december beslutade regeringen att alla gymnasieskolor ska undervisa på distans fram till början av januari för att minska smittspridningen av covid-19. De undantag som gäller är gymnasiesärskolan, introduktionsprogrammen och yrkesprogrammen.

Tidigare rekommendationer från Folkhälsomyndigheten är att alla som kan arbeta hemifrån ska det. Men gymnasielärarna i Helsingborg har trots detta tidigare fått besked att de ska arbeta på plats i skolans lokaler.

Detta fick Lärarnas Riksförbund (LR) att reagera starkt. Petter Hedström, kommunombud vid LR i Helsingborg ifrågasatte gymnasiechefen Christian Olssons beslut.

– Christian Olsson hänvisade till det kollegiala samarbetet och utvecklingsarbetet. Men utvecklingsarbete är väl något som kan vänta i det här läget, det har ju till och med utbildningsminister Anna Ekström sagt, sa Petter Hedström till Helsingborgs Dagblad.

Nu har arbetsgivaren backat. I måndags fick lärarna information om att de kan arbeta hemifrån.

– Vi har tryckt på som bara den i två veckors tid. Jag tror att den sista påtryckningen med massmediala kontakter var det som fick bägaren att rinna över och att de var tvungna att ändra sig. Vi hade möte med arbetsgivaren igår och senare under dagen kom utskick till lärarna som sa att de får arbeta på valfri plats, säger han.

Lärarna har varit väldigt oroade av att vara på plats

Petter Hedström fortsätter:

– Det handlar om att arbetsgivaren måste ta ett samhällsansvar och vara generös i sin hållning. Regeringen har fattat ett beslut om distansundervisning och då måste lärarna också få arbeta hemifrån. Kan man arbeta hemifrån så gör man det. Det handlar om liv och hälsa, det går före, säger Petter Hedström.

Enligt Petter Hedström ska de tidigare ha fått in många oroande samtal från lärare. Dessa samtal ska ha blivit en drivande del i fackets dialog med både arbetsgivare och politiker.

– Lärarna har varit väldigt oroade av att vara på plats på arbetsstället eftersom de inte har kunnat minska trängsel i den utsträckning som det egentligen borde vara. Det har vi hanterat genom att föra samtal och kontakt med kommunen och politiken. Det har den senaste veckan blivit flera hårda diskussioner om möjligheterna att utföra arbetet hemifrån. Det gäller både grundskola och gymnasium, säger han.

Petter Hedström fortsätter:

– Det vi som fack ska säkerställa är lärarnas arbete i största möjliga mån. Möten måste vara digitala i första hand, lärare kan inte åka hem från jobbet flera timmar efter man slutat sista lektion för att slippa rusningstrafiken eller sitta i möten med nio kollegor i ett arbetsrum. Vi är Lärarnas Riksförbund och vi ger oss inte. Det är mottot. Vi måste ha vettiga arbetsvillkor för våra lärare och studie- och yrkesvägledare, säger han.

Det har varit läge att fatta ett beslut som främjar arbetsmiljö för lärare och rektorer

Christian Olsson, gymnasiechef i Helsingborgs kommun, menar att det ändrade beslutet grundar sig i en snabbt ökad smittspridning av covid-19.

– Vi fick rapporter i fredags eftermiddag att siffrorna för smittspridning har ökat dramatiskt sen i onsdags, vilket gjorde att vi så fort som möjligt hade en avstämning om vi skulle ändra oss. Vi beslutade att vi tyckte det var lämpligt, säger han.

Christian Olsson fortsätter:

– Vår grundställning har varit att vi ska vara på plats, framförallt för att vi har en hel del elever som fortsätter att ha skolförlagd undervisning men också för andra delar av läraruppdraget. Men även för att det kollegiala samarbetet, säger han. Vi har valt att göra en del undantag från distansundervisningen för exempelvis elever med behov av stöd. 

Den ökade smittspridningen innebär inte klustersmittor på skolorna enligt Christian Olsson. Utan det är ökningen av covid-19 i helhet som bidragit till deras ändrade beslut. 

– Vi är förskonade på skolorna och de fall som uppkommit är spårade från aktiviteter i fritid och hemmet. Men vi har valt att göra en tillfällig lösning på grund av den exceptionella smittspridningen i stort i Helsingborg som stad, säger han.

Har Lärarnas Riksförbunds ifrågasättande påverkat ert beslut?

– Det kan man säga att det har. Jag tycker det är viktigt att lyssna på alla inblandade. Smittspridning skapar oro och kan vi dämpa den oron vill vi det. Men det är statistiken som visar på ökad smittspridning som är det stora skälet till vår revidering. Men såklart lyssnar vi på personalens oro. I den rådande situationen så har det varit läge att fatta ett beslut som främjar arbetsmiljö för lärare och rektorer, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm