slojforbud

Efter turbulensen på Prästamosseskolan inväntar facket en extern utredning. ”Vi har en fantastisk ny fin skola med vacker omgivning och bra arbetsmiljö, det är tråkigt när det blir det så här”, säger Kristina Andersson, Lärarnas Riksförbund.

| Foto: Skurups kommun
Arbetsmiljö

Facket inväntar extern utredning efter slöjhärvan i Skurup

Rektorn Mattias Liedholm i Skurup, som kritiserat kommunens slöjförbud, har stängts av och sagt upp sig. Nu pågår en extern utredning av händelserna i Skurup. 
– Det är svårt att beskriva stämningen bland lärarna efter avstängningen, säger Kristina Andersson, kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Slöjförbudet i Skurup
  • Sverigedemokraternas motion om slöjförbud i Skurups skolor röstades igenom den 16 december med stöd av Moderaterna och lokala Skurupspartiet.
  • Förbudet gäller ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal”.
  • Skurups kommun styrs av Moderaterna, Centerpartiet och Skurupspartiet, men Sverigedemokraterna har flest mandat i kommunfullmäktige.

Prästamosseskolans rektor Mattias Liedholm har fått mycket uppmärksamhet för sin kritik mot slöjförbudet i Skurups skolor. Han har också fått stöd från Skolverket som menar att förbudet strider mot religions- och yttrandefriheten och frågan ska prövas i förvaltningsrätten.

Även utbildningsminister Anna Ekström har reagerat på kommunens hantering av slöjfrågan.

Men kommunledningen som stängde av Mattias Liedholm uppger att beslutet inte har med slöjförbudet att göra utan anger ”bristande ledarskap” som anledning.

Mattias Liedholm valde efter avstängningen att säga upp sig och lämna kommunen, en uppgörelse som kostade kommunen drygt 900 000 kronor enligt SVT.

Sedan dess har även biträdande rektor på skolan, Kärsti Öberg, också valt att säga upp sig och även lärare på skolan har slutat i protest.

Kristina Andersson är kommunombud i Skurup samt lärare och skyddsombud på Prästamosseskolan. Hon säger att Lärarnas Riksförbund inväntar den pågående utredning som nu görs av en extern konsult och väntas vara klar i april.

– Vi har fått besked att Liedholms avstängning inte är kopplad till slöjförbudet utan att det finns andra förklaringar. Vi vill därför vänta på utredningen innan vi uttalar oss, säger hon.

Prästamosseskolan är nystartad och invigdes hösten 2019, och konflikten kring slöjförbudet har självklart påverkat en del av lärarna.

– Det är svårt att beskriva stämningen bland lärarna efter avstängningen. Vi har fått synpunkter från medlemmar och det är en liten klick som är upprörda medan många väntar på svar om hur ledningen ska se ut framåt. Alla vill ha svar, tydlighet och veta vad som händer.

Samtidigt som vissa av lärarna påverkas av turbulensen och debatten kring slöjförbudet påverkar coronapandemin ännu mer, förklarar Kristina Andersson.

– Corona skapar mycket frånvaro och överskuggar hela den här debatten. Inget är riktigt som vanligt. Oavsett vad folk tycker så vill alla ha besked och veta om framtiden. 

I Mattias Liedholms ställe har den biträdande förvaltningschefen Ulrika Fridh tillfälligt gått in som ny tillförordnad rektor – något som lärarna enligt Kristina Andersson upplever som positivt. Samtidigt pågår rekryteringen av en ny rektor till skolan.

– Vi har en fantastisk ny fin skola med vacker omgivning och bra arbetsmiljö, det är tråkigt när det blir det så här. Vi vill att medlemmar och kollegor ska få svar på sina frågor när utredningen är klar och inte enbart förlita sig på uttalanden i pressen.

Kristina Andersson är också moderat kommunpolitiker och ordförande för Individ- och omsorgsberedningen i kommunen.

– Jag har inga utbildningspolitiska uppdrag eller är med i någon dialog om utbildning. Detta upplägg har varit okej med personalchefen och jag har varit jättenoga med att inte blanda ihop mina uppdrag, säger Kristina Andersson.

Fackförbundet Skolledarna har kritiserat Skurups agerande mot Mattias Liedholm och anmält kommunen till Justitiekanslern, JK. De ansåg att kommunen ingripit mot yttrandefriheten efter att ha uppmanat Mattias Liedholm att ta bort en artikel om slöjförbud från skolans hemsida. JK har meddelat att de inte vidtar någon åtgärd mot Skurups kommun.

Kommentera