oliver_rosengren_ellinor_silvudden_betyg_0
Betygskrav

Facket kritiskt mot betygskrav för sommarjobb

Växjö inför krav på godkända betyg i matte och svenska för att ansöka om ett feriejobb i kommunen – annars får man gå i sommarskola först. Men facket är kritiskt och menar att reformen kan få negativa konsekvenser för både lärare och elever.

Oliver Rosengren (M) är ordförande för nämnden för arbete och välfärd.

– Vi har diskuterat åtgärder som kan få unga att fokusera på det som vi vet är den bästa försäkringen mot arbetslöshet – nämligen en gymnasieutbildning. Målet är att vi får fler unga som klarar gymnasiet, antingen under terminen eller på sommarskolan.

Reformen innebär att elever som inte fått godkänt i matte eller svenska måste gå i sommarskola i 50 timmar för att kunna ansöka om ett av feriejobben från kommunen. Förutom dessa krav behöver eleverna också ha sökt andra jobb, skriva CV och personligt brev samt gå på intervju för att ta del av feriejobben i Växjö kommun. Däremot finns det inga krav på att bli godkänd på sommarskolan.

– Det finns ett ganska begränsat stöd för att den här typen av jobb långsiktigt påverkar chanserna på arbetsmarknaden – så vi vill istället använda reformen som en morot för att ägna sig lite mer åt skola.

Men facket är kritiska mot det nya kravet.

– Kommunen säger att det inte är betyg vi ska sätta, men det är fortfarande någon slags förhandsprognos som inte alltid kommer stämma sen. Det innebär att några av de vi varnar kommer klara sig och då hade de kunnat feriejobba den första perioden, säger Ellinor Silvudden som är biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Sommarskolan kommer ligga under den första perioden, vilket innebär att de som inte har godkänt i matte eller engelska och måste gå i sommarskola har chans på feriejobben först under den andra perioden.  

– Det kan ju tyckas vara en liten grej, de får ändå sitt feriejobb, men den första perioden är populärast – för många vill jobba först och sedan åka ut och resa, säger Ellinor Silvudden.

När man slår en piska över alla på det här sättet vet vi inte vad det gör.

Hon menar att det också blir ännu en administrativ uppgift för lärarna i kommunen som man inte hade räknat med.

– Det här fick man inte veta förrän för ett par veckor sedan och förvaltningen vill ha uppgifterna redan den 10:e april. Det blir ett extra arbetsmoment som man inte har planerat för. Sedan anser vi att man ska vara varsam med att dela känsliga uppgifter och nu ska vi dela dem till en annan förvaltning som inte har med utbildning att göra, säger Ellinor Silvudden.  

Ellinor Silvudden är också rädd för att kravet på godkänt i matte och svenska inte alls ska fungera som en morot.

– Vi tror att det för många inte blir morot att redan nu få en varning som har en konsekvens i elevernas liv på ett helt nytt sätt. Jag är rädd att en del känner att deras sommar är förstörd och tappar motivationen helt istället, säger Ellinor Silvudden.

Men kan det inte vara bra att ställa sådana här tydliga krav om det innebär att fler elever går i sommarskola?

– De som har haft mycket frånvaro eller som har missat enskilda moment har jättestor vinst av att gå i sommarskola, men de kan vi lärare motivera själva. Sedan finns det många som ligger väldigt långt ifrån målen och den här sommarskolan ska vara nio dagar. Det är ingen quick-fix. Alla fall är så individuella och när man slår en piska rakt över alla på det här sättet vet vi inte vad det gör.

Oliver Rosengren har en annan syn i frågan.

– Målet är ju att rusta unga att klara sig i livet. Vi är fast övertygade om att ställa krav är att bry sig, att kravlösheten däremot riskerar att bli en väg som är lätt istället för rätt så att säga. Det är där vår ambition ligger.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm