corona-skola
Corona

Facket räknar med besvärlig skolstart

Pandemin och ett lapptäcke av åtgärder runt om i landet bäddar för en orolig skolstart.
– Om ett par veckor kommer lärarna tillbaka till skolan och då vill de ha besked, säger Svante Tideman, vice ordförande LR.

Fortsätt jobba hemifrån i höst och undvik kollektivtrafiken, det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer inför jobbhösten. Men skolorna öppnar som vanligt ändå. Lärarnas Riksförbund ser risken att lärare hamnar i en svår situation liknande den i våras, när de ska tillgodose elevernas rätt till undervisning och samtidigt värna såväl sin egen som deras hälsa.

– Våra medlemmar börjar höra av sig och undrar hur det ska fungera i höst. Framför allt är det gymnasielärare som jobbade helt eller delvis på distans innan sommaren som kontaktar oss, säger Svante Tideman på LR.

De potentiella problemen inför hösten ser olika ut beroende på var i landet man tittar. Det beror dels på faktorer som befolkningstäthet, men även på att lokala politiker och trafikbolag fattar egna beslut kring åtgärder, som kan skilja sig från kommun till kommun.

Svante Tideman
Svante Tideman

– Det kan bli längre dagar för lärarna på de orter där man sträcker ut dagarna för eleverna för att minska trängsel. Det kan uppstå ett socialt tryck på lärarna att ställa upp till diverse lokala lösningar som innebär en försämrad arbetsmiljö. Det är något vi bevakar.

Huddinge kommun beslutat att sprida ut skolstarten över dagen för att på så vis minska trängseln i kollektivtrafiken när elever och lärare ska ta sig till skolan, och i Uppsala tittar man på en liknande modell. Skånetrafiken vädjar till skånska kommuner att anpassa skolschemat och Sörmlandstrafiken uppmanar föräldrar att skjutsa barnen själva istället för att sätta dem på bussen.

– Det kommer ju bli mycket diskussioner. Utbildningsminister Anna Ekström har hänvisat till att man ska göra uppgörelser med kollektivtrafiken, och hur väl det fungerar är ju olika på olika platser. Men jag förstår det som att om trängseln återkommer i höst så har man ju inte åstadkommit någonting med vårens restriktioner. Då är vi tillbaka på ruta ett, säger Svante Tideman.

Under våren handlade mycket om dubbelarbetet för lärare med elever både på plats i klassrummet och hemma. Ser ni en risk att det blir likadant i höst?

– Det kommer säkert bli liknande nivåer för grundskolan och på nya nivåer på gymnasiet. En del grundskoleelever var ju hemma, eller hölls hemma av vårdnadshavare, när de egentligen skulle vara på skolan. Nu finns ju en risk att samma sak händer på gymnasiet, så det kan bli dubbelarbete i ännu större uträckning i höst.

Sammantaget tror Svante Tideman att fackförbunden kommer ha mycket på sina bord när höstterminen kommer igång.

– Ja nu går det ju fort, om ett par veckor kommer lärarna tillbaka till skolan och då vill de ha besked. Vi kommer att ha högsta beredskap för att svara på frågor och ställa krav på huvudmännen. Det blir jättemycket jobb för våra fackliga företrädare ute på skolorna, säger han.

Kommentera