Nedskärningar

Fackförbundens öppna brev: Vi står på våra bara knän

Sundsvall stor

Fackförbunden i Sundsvall gör gemensam sak och vädjar till politiker: ”Vilket utrymme vill ni ge lärare och pedagoger runt om i landet för att göra de rösterna hörda?”.

Vi är lärare, förskollärare och pedagoger i Sundsvall som har fått nog av nedskärningar och resursminskning i kommunala skolan.

Bakgrunden till vårt upprop är år av nedskärningar och åtstramningar som har lämnat oss i fritt fall på vissa arbetsplatser. Det har visat sig att det som reglerar friskolornas ersättningar leder kommunal skola in i en åtstramningskarusell som bara skenar iväg.

Vi står nu på våra bara knän och säger att nu är det slut på att lägga ansvaret hos oss, det är inte vi och våra barn och elever som orsakat underskottet. Det måste till ett systemskifte och svensk skola behöver en ny huvudman om vi åter igen ska få en likvärdig och värdig skola i hela landet.

Vi har organiserat ett upprop som resulterade i ett stort deltagande av pedagoger och allmänhet på barn och utbildningsnämndens möte den 24 november, vi har haft en demonstration med kring 600 personer den 30 november, Sundsvalls tidning svämmas över av insändare på debattsidan, i dagsläget över 40 stycken under några veckor, dialogmöten mellan skolpolitiker och personal och fackliga representanter på drabbade skolor och ett begynnande skoluppror kan vara på gång.

Varför mailar vi er? Jo, det vi märker är att det runtom i landets riksmedia poppar upp repliker, debattartiklar, krönikor kring marknadsskolan och som i många fall har eliten med sig och bakom sig.

Det är före detta rikspolitiker, lobbyister, direktörer, författare, forskare, ledarskribenter och vi undrar HUR ska vi lärare, förskollärare och engagerade ute i kommunerna få göra vår röst hörd?

Sundsvalls Tidning har just nu en granskande reportageserie “Kampen om skolpengen” och den tycker vi är mycket bra. Vi befarar att de som har pengar och inflytande ska få allt utrymme just för att de har inflytande, kontakter och pengar. För de kommer mycket snart att köra igång sin offensiv, tro oss, för nu börjar det gå upp för folk hur långt utför det gått för marknadsskolan och olikvärdigheten i vår svenska skola. Så misskrediteringen av oss i kommunal skola och vår argumentation är redan igång och det kommer bli värre.

Vad kan ni göra för att ta fram oss på golvet? Vilket utrymme vill ni ge lärare och pedagoger runt om i landet för att göra de rösterna hörda?

mvh folk från rörelsen ”På våra bara knän”

genom 

Zeinab Al- Zibala, pedagog i förskolan, ombud Kommunal
Katarina Wallner, pedagog i grundskolan, ombud Lärarförbundet
Therese Lindberg, pedagog i grundskolan, ombud Lärarnas Riksförbund

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera
Reviderat