Nedskärningar

Facklig delseger: Kommunen backar om sparkraven efter lärarnas uppror

Therése Lindberg Sundsvall

Therese Lindberg, lokalombud för Lärarnas Riksförbund, är starkt engagerad i lärarupproret ”På våra bara knän” som protesterar mot nedskärningarna i Sundsvall.

Lärarupproret i Sundsvall gav resultat.
Kommunen drar tillbaka 47 miljoner kronor av sparkravet för 2022.
– Visst är det en delseger. Men kampen har bara börjat, säger Therése Lindberg som är lokalombud på Lärarnas Riksförbund.

Efter år av nedskärningar beslutade sig ändå Sundsvalls kommun för att spara 95 miljoner i skolan under nästa år.

Och lärarna sade ifrån.

Men sparkravet höjdes till 112 miljoner kronor.

– Då fick det banne mig vara nog. Då började protesterna, säger Therése Lindberg.

Skolvärlden har i flera artiklar skrivit om manifestationerna i Sundsvall.

– I fredags gav det resultat. Då kom tre politiker ut spontant för att prata med oss och under det mötet kom det fram att det senaste förslaget är att sparkraven minskas med 47 miljoner, säger Therése Lindberg.

Är ni nöjda med resultatet av kampen?

– Att spara 112 miljoner kronor på skolan i kommunen hade varit en total katastrof. Så det är verkligen en delseger. Men det är jättetufft att dra ner 65 miljoner på skolan också. Det måste vi ha med oss. Vi måste helt enkelt fortsätta kämpa.

Kommunen sätter budgeten den 15 december. Hinner ni få igenom mer tills dess?

– Jag tror inte vi får mer än de 47 miljonerna strukna i besparingspaketet inför nästa år. Men nu måste vi hålla i det här, säger Therése Lindberg.

Hur har stödet varit från allmänheten?

– Det har varit fantastiskt. Jag tror det har varit upp till tre insändare per dag om skolan i lokaltidningen, som också har gjort fördjupande granskningar och förutom värmen vi känt från Sundsvallsborna har det också varit en tid av folkbildning om förhållandena i skolan.

Kan du ge ett konkret exempel på folkbildning?

– Folk studsar till på rena faktauppgifter. Jag passade på att fråga en av politikerna vad som skulle hända om de satsade 100 miljoner på den kommunala skolan i Sundsvall. Det var väldigt intressant att se reaktionen på dem runt omkring när de fick höra politikern svara att då måste friskolorna få 27 miljoner eftersom en sådan satsnings skulle bli skolpengsgrundande, säger Therése Lindberg.

Har ni fått en bra relation till politikerna?

– De har varit öppna och velat prata. Det känns som om det varit intresserade av hur vi på golvet upplever situationen i skolan och att våra samtal gett resultat.

Kommer ni prata mer även när budgeten är satt och tidningarna slutat skriva?

– Jag tror det är bra för dem som är ytterst ansvariga att inte få bara förvaltningschefers och skolchefers bild av vad som händer om man toksparar. Jag hoppas att vi kan hålla kontakt med politikerna i återkommande möten, säger Therése Lindberg.

Kommentera